Home»Muzika»Mamma mia… I ABBA ima svoju princezu, a princeza ima neverovatnu životnu priču

Mamma mia… I ABBA ima svoju princezu, a princeza ima neverovatnu životnu priču

6
Shares
Pinterest Google+
Ani-Frid Lingstad Photo: facebook@Homage To Anni-Frid Lyngstad
Ani-Frid Lingstad Photo: [email protected] To Anni-Frid Lyngstad

Članovi legendarne grupe ABBA svakako su kraljevi popa, ali da li ste znali da je među njima i jedna prava princeza? Jedna od osnivačica grupe i vodeća pevačica Ani-Frid Lingstad zapravo ima titulu princeze Sini od Rojsa i grofice od Plauena.

Kako je do toga došlo?

Ani-Frid Lingstad rođena je u malom selu Bjorkasen u Norveškoj, 15. novembra 1945.

ABBA VEĆ OBARA REKORDE… ČAK 80.000 LJUDI UNAPRED NARUČILO NJIHOV POVRATNIČKI ALBUM

Majka joj je bila Norvežanka, a otac Nemac, podoficir zloglasnog Vermahta tokom Drugog svetskog rata. Vratio se u Nemačku nakon rata, a Ani-Frid je verovala da je mrtav sve do 1977. kada su se konačno ponovo sreli.

Zbog ove činjenice, Fridina majka i baka bile su toliko izopštene u svom selu, da su bile primorane da se presele u Švedsku, gde će pevačica kasnije steći slavu u grupi ABBA.

Devojke koje su bile u vezi sa okupatorom i sa njim imale decu, doživljavale su tešku sudbinu posle rata u Norveškoj, a dešavalo se i da su deca odvođena u mentalne bolnice i mučena, pa je bekstvo u Švedsku verovatno spasilo Ani-Frid takve sudbine.

Majka joj je umrla vrlo rano od bolesti bubrega, kada je Ani-Frid imala manje od dve godine, pa ju je podizala baka. Kasnije je pričala da je vrlo zahvalna baki što joj je pomogla da razvije ljubav prema muzici veoma rano, pevajući joj stare norveške pesme i podstičući njen pevački talenat.

Sa 22 godine pobedila je na švedskom nacionalnom takmičenju za talente i potpisala ugovor sa jednom izdavačkom kućom. Izdala je solo album pod nazivom Frida i imala nekoliko hit singlova, ali je njena karijera krenula uzlaznom putanjom kada je sa tadašnjim dečkom Benijem Andersonom, njegovim prijateljem Bjornom Ulvaesom i njegovom ženom Agnetom Feltskog, osnovala grupu ABBA.

REKORD KOJI ĆE BITI NEMOGUĆE OBORITI…  ALBUM “ABBA GOLD” 1.000 NEDELJA NA TOP LISTI NAJPRODAVANIJIH ALBUMA U VELIKOJ BRITANIJI

Svi znamo šta se dalje dogodilo sa legendarnom pop grupom, pošto je ABBA prodala više od 380 miliona ploča.

A kako je dobila titulu princeze?

Pevačica se 1992. udala za svog trećeg supruga, princa Hajnriha od Rojsa, grofa od Plauena. Njegova porodica vladala je kneževinom Rojs-Gera, bivšom suverenom državom u Nemačkoj. Jedan od njegovih predaka bila je Augusta Rojs-Ebersdorf, baka kraljice Viktorije po majci i baka po ocu princa Alberta, pa porodica ima veze i sa engleskom kraljevinom. 

Par je takođe negovao poznanstvo sa švedskom kraljevskom porodicom, budući da je princ pohađao internat sa švedskim prestolonaslednikom, a sada kraljem Karlom Gustavom. Zbog svega toga, Ani-Frid kralja Karla Gustava i kraljicu Silviju smatra bliskim prijateljima.

Iako joj je muž umro 1999. godine, Ani-Frid je zadržala titulu.

Trenutno živi u Švajcarskoj, sa svojim sadašnjim britanskim partnerom, deset godina mlađim Vilijamom Henrijem Smitom, koji je takođe plemić, peti vikont od Hembldena.

HL/Izvor: rts.rs

Previous post

PLAN B – Šesti Festival subverzivnog filma u Domu omladine Beograda

Next post

Menadžer Rolling Stonesa preminuo dok je kopao grob svom uginulom psu...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *