Srpski kandidat za Oskara -“Oaza” Ivana Ikića

0
82
Oaza/ Photo: Promo (FCS)
Oglasi

Komisija u sastavu prof dr Nevena Daković (redovni profesor Teorije filma na Fakultetu dramskih umetnosti Beograd, predsednica Komisije) i članovi: Miroljub Stojanović (filmski kritičar, član Upravnog odbora Filmskog centra Srbije), Dragan Marinković (reditelj), Siniša Bokan (profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu), Zoran Janković (producent), Miloš Spasojević (direktor fotografije) i Tomislav Gavrić (filmski kritičar i teoretičar filma), donela je odluku da je film “Oaza“ reditelja Ivana Ikića kandidat Srbije u trci za 94. nagradu Američke akademije filmske umetnosti i nauke – Oskar, u kategoriji za najbolji međunarodni film (International Feature Film Award).

Oaza, poster/ Photo: Promo (FCS)
Oaza, poster/ Photo: Promo (FCS)

Obrazloženje Komisije prenosimo u celosti:

Komisija sa zadovoljstvom konstatuje da je ovo jedna od najboljih godina srpske kinematografije kada se u izboru za Oskara našlo osam izuzetno distinktivnih i kvalitetnih filmova. U tom smislu zahtevno poređenje predstavljalo je veliku čast i odgovornost za sve članove komisije.
Posle duge diskusije i tri kruga glasanja Komisija je donela odluku da je kandidat Srbije za nagradu Oskar film Ivana Ikića “Oaza“, u produkciji Sense Production.
Priča delikatne teme o ljubavnom trouglu, atipičnih junaka, mladih sa posebnim potrebama prerasta u metaforu, koja odjekuje u svim podnebljima i vremenima. U tom smislu, rediteljski postupak odlikuje preciznost koja se prilagođavala nepredvidljivosti situacija rada sa naturščicima.
Istovremeno, pratio scenario napisan u duhu od italijanskog neorealizma do rumunskog minimalizma. Spretno uklapanje narativnh tokova i rad sa glumcima predstavljali su izazov koji je savladala cela autorska ekipa.
Visoki standardi produkcije potvrđuju iskorak koji ovaj film predstavlja u svakom pogledu, čineći ga prepoznatljivim delom u duhu evropske filmske neomoderne.

Oaza/ Photo: Promo (FCS)
Oaza/ Photo: Promo (FCS)
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime