Home»Muzika»Homeland»Nikola Vranjković uoči koncerta u Bitefartcafeu: Osamnaestogodišnjem sebi bih poručio da ide na pecanje kad god može

Nikola Vranjković uoči koncerta u Bitefartcafeu: Osamnaestogodišnjem sebi bih poručio da ide na pecanje kad god može

6
Shares
Pinterest Google+
Nikola Vranjković (Arsenal Fest 2021)/ Photo: AleX
Nikola Vranjković (Arsenal Fest 2021)/ Photo: AleX

Nikola Vranjković, beogradski rok autor, pesnik, kompozitor i muzički producent, više od jedne decenije bio je ključna autorska ličnost benda Block Out sa kojim je snimio četiri studijska albuma.

Njegov prvi samostalni album “Za ovde ili za poneti” objavljen je 2001. godine uz istoimenu knjigu pesama, a posle raspada matičnog benda objavio je mini album i knjigu “Bremeplov” (2014) i dvostruki album “Veronautika”(nazvan po istoimenoj pesmi snimljenoj sa Damirom Martinovićem Mrletom –Let3) u novembru 2017. godine.

U decembru 2019. objavio je trostruki live album “Bioloski Minimum“snimljen na koncertu u Kombank Dvorani u Beogradu.

Njegova pozicija na sceni nezavisna je i samostalna – u pitanju je poseban fenomen koji na različite načine traje više od dvadeset pet godina.

Nikola Vranjković dobitnik je nagrade “Strune od svetla” koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici.

Uz Vranjkovića, nastupa sastav u kome su bubnjar Vladan Božilović, basista Miroslav Uzarević, gitaristi Danilo Ikodinovski, Milan Vučković i Ivan Zoranović, koji svira i klavijature.

Prošle godine u ovo vreme održali su odličan koncert u Bitefartcafeu  pa su rešili da to ponove i ove 2021. na letnjoj sceni na Kalemegdanu. Kako i sami kažu – upravo letnju sezonu zatvaraju ovim koncertom koji će biti održan 16. septembra i iskreno se nadaju uspešnoj klupskoj koncertnoj sezoni u budućim mesecima.

Tim povodom, ekipa Bitefartcafea odlučila je da popriča sa Nikolom Vranjkovićem. Intervju prenosimo u celosti u nastavku teksta.

Nikola Vranjković, Arsenal fest 2021/Photo: AleX
Nikola Vranjković, Arsenal fest 2021/Photo: AleX

Činjenica je da se u intervjuima stalno vrte slična pitanja. Šta je to što te nijedan novinar nikada nije pitao, a uvek si želeo da kažeš?
– Ko su članovi benda i da li će se sledeći album razlikovati od prošlog… to nikad niko nije pitao.

Ovo je drugi put da nastupaš na letnjoj sceni kluba Bitefartcafe na Kališu. Za one koji nisu bili, možeš li nam reći šta su propustili, a za one koji su bili, šta ih to novo očekuje 16. septembra?
– To je koncertni prostor koji nam veoma prija..Uživali smo prosle godine zaista pa se zato i vraćamo. Odsviracemo dosta pesama srednjeg tempa koje nismo stizali da sviramo na festivalima zbog ograničenja vremena. Sve to naravno uz odlično svetlo i zvuk.

Kako je izgledalo ovo leto u odnosu na prethodno, kada su koncerti i stvaralaštvo u pitanju?
– Mnogo smo svirali ovog leta, puno više nego prošlog. Puno ljudi nas je čulo i videlo i nadam se da se to neće promeniti sledećih meseci.

ZAOKRUŽIO CELINU… NIKOLA VRANJKOVIĆ OBJAVIO SPOT ZA “VEČERNJA ZVONA“

Film, knjiga, kantautor, izvođač koji su ostavili trag na tebe.
– Film “Ostrov” – Pavla Lungina sa maestralnim glumom Petra Mamonova koji nas je na žalost napustio ove godine.  Knjiga – “Usta puna zamlje” Branimira Šćepanovica, velikana bez kojeg smo takođe ostali pre nekog vremena. Mark Kozelek definitivno – bilo da su u pitanju bendovi  Red House  Painters, Sun Kil Moon ili solo radovi.

2020 godina u tri reči.
– Dezinformacije, nesigurnost, smrt

Šta bi osamnaestogodišnji Nikola Vranjković mislio o sadašnjem Nikoli, a šta bi sadašnji Nikola poručio ovom tek od skoro punoletnom?
– Osamnaestogodišnji bi mislio da je sve ovo čime se bavimo moji drugari i ja veoma lako i bezbolno. Sadašnji bi mu poručio da ide na pecanje kad god može. 

Kako bi pozvao publiku na koncert u Bitefu?
– Citiraću jednog naseg nobelovca sa kraja devedesetih “Dođite, nećete se vratiti”.

Previous post

2CELLOS poslednji put u Beogradu - počela prodaja ulaznica za koncert u Štark Areni

Next post

Opasne frekvencije mladih muzičara ... Projekat There There objavio debi album "Dangerous Frequencies"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *