Premijera predstave “Drveće pleše” DAH Teatra krajem oktobra u Studentskom parku

0
98
Drveće pleše/ Photo: Promo (DAH Teatar)
Oglasi

U godini jubileja, tri decenije od postanka, DAH Teatar će premijerno izvesti novu predstavu pod nazivom “Drveće pleše” 30, 31. oktobra i 1. novembra sa početkom u 20:00 časova u Studentskom parku u Beogradu.

“Drveće pleše” plesno-pozorišnu predstavu koja se izvodi na otvorenom, u režiji Dijane Milošević i Jadranke Anđelić, DAH Teatar priprema u saradnji sa Institutom za umetničku igru u Beogradu. Predstava se na scensko-poetski način bavi važnošću očuvanja drveća.

– Inspirisani istraživanjima o “životu“ drveća i njihovoj važnosti za čovečanstvo, želimo da najdirektnije, umetničkim sredstvima utičemo na građane da gledaju na drveće drugačijim očima i da shvate hitnost potrebe da se drveće u našem gradu i zemlji zaštiti od neumerene seče. Drveće nam omogućava ne samo kiseonik, nego ima još čitav niz svojstava važnih za naše duhovno i fizičko zdravlje, a posebno je važno za očuvanje ekosistema. Kod nas, ali i u svetu se globalno krčenje šuma nastavlja alarmantnom brzinom: 7-8 miliona hektara šume se uništava svake godine, što je približno veličini Portugala. Svetski prosek zelene površine po stanovniku je od 20-40 m², a u Beogradu je 1 m² – poručili su iz DAH Teatra

Drveće pleše/ Photo: Promo (DAH Teatar)
Drveće pleše/ Photo: Promo (DAH Teatar)

Predstava ima za cilj da podigne svest o važnosti šuma, i još bitnije, da inspiriše sugrađane na aktivno učestvovanje u zaštiti životne sredine.

Predstava, koja je deo šireg projekta “Drveće pleše – Aktiviranje građana na zaštitu životne sredine”, odgovora na pitanje kako efikasno i konstruktivno reagovati na jednu od najvećih kriza sa kojom se suočavamo danas, krizom opstanka zdrave životne sredine čiji su direktni simptomi klimatske promene i jedan od glavnih uzroka – uništavanje šuma i drveća.

Koristeći umetnički jezik i kreativne tehnike koji dopiru direktnije do srca i uma gledaoca nego mnogi drugi standardni načini, kao i digitalne medije koji danas imaju veliki uticaj i vidljivost, pokretači projekta želie da podignu svest o važnosti drveća za očuvanje zdravlja i ekosistema u našem gradu i šire, da podele konkretne informacije vezane za situaciju, da osnaže građane da reaguju i aktivno učestvuju u promenama pogrešnih uverenja vezanih za klimatske promene i održanje zdrave životne sredine kao i da ih motivišu da preduzmu prvi korak u izgradnji kulture odgovornosti i primenljive prakse.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime