Home»Kult»Rečenica “This Time Next Year We’ll Be Millionaires” prvi put je izgovorena 8. septembra, pre tačno 40 godina… i od tada je ponavljamo iz dana u dan   

Rečenica “This Time Next Year We’ll Be Millionaires” prvi put je izgovorena 8. septembra, pre tačno 40 godina… i od tada je ponavljamo iz dana u dan   

4
Shares
Pinterest Google+
Only Fools and Horses/Photo: Promo
Only Fools and Horses/Photo: Promo

Prva epozoda legendarne televizijske serije, uz koju su živele i odrastale mnoge generacije, “Mućke” (Only Fools and Horses) emitovana je 8. septembra 1981. na BBC-ju.

Naslov premijerne epizoda neponovljivog serijala bio je “Veliki brat” (Big Brother). Serija nije odmah postala omiljena među publikom. Nije sve bilo lako, dosta se radilo i u hodu. Mnoge scene su nastajale spontano, likovi su kreirani u duhu i sa ogromnom voljom glumaca.

NIJE LOVAČKA PRIČA… DEKA IZ “MUĆKI” SE RUKOVAO S HITLEROM

Sam naziv “Only Fools and Horses” kod nas preveden kao „Mućke“ izveden je iz izreke “Why do only fools and horses work? (for a living)” – ili otprilike kod nas “Zašto samo budale i konji rade? (za život)”… Nije da ovo nije moto koji lebdi oko stana u Pekamu (zapravo je snimano u Bristolu) gde se na sve načine Troter porodica na čelu sa Del Bojem trudi da preživi iz dana u dan novim švercom, smicalicama, preprodajom… Možda nam je zato toliko bliska, našem mentalitetu.

UBI NAS POLITIČKA KOREKTNOST… DANAŠNJI GLEDAOCI BI DEL BOJA – POSLALI U ZATVOR

Iako isprva nije bila veoma popularna u Britaniji, gde je i prikazana, BBC nije odustao i s vremenom je serija dobila na popularnosti. Danas se scene iz ove serije prepričavaju kao legendarne, što dokazuje i pomenuto glasanje. Za nekoliko decenija prikazivanja “Mućke” su stekle kultni status na Balkanu. Kako i ne bi kad nam se urezala u memoriju rečenica “Sledeće godine u ovo vreme… bićemo milioneri”. Retki su oni koji danas u Srbiji ne znaju za družinu iz Pekama i porodicu Troter koja vozi pikap na tri točka.

ZA NJEGA JE “THIS TIME NEXT YEAR…” POSTALO STVARNOST: DEL BOJ I DAN DANAS ZARAĐUJE MILION DOLARA GODIŠNJE

Del Boj koji želi da bude lukav i namazan ali je suštinski dobroćudan. Rodni večito se pita šta je istina od svih priča koje mu stariji brat prepričava kao poslednje reči njihove majke. Deka nikad ne skida svoj šešir, gleda najmanje dve televizijske serije odjednom na dva televizora i retko mu uspeva da mu ne zagore jela koja sprema. Nakon smrti glumca, u seriju stiže i stric Albert, poznat po svojoj rečenici kojom započinje svoje moreplovačke priče: “During the war”… Tu su i Rakel, Kasandra, Triger i njegove urnebesne izjave, Bojsi…

SCENA IZ “MUĆKI” PROGLAŠENA NAJBOLJIM TRENUTKOM U ISTORIJI TELEVIZIJE…

Koliko je ta njihova čuvena “This Time Next Year We’ll Be Millionaires”  zapravo bila istinita, govori i činjenica da je scenarista Džon Saliven napisao specijalnu epizodu povodom obeležavanja 30 godina od emitovanja čuvenog sitkoma, u kojoj su Troteri zaista postali milioneri, ali ona nikada nije emitovana, jer se Saliven razboleo i preminuo u aprilu 2011. godine.

Glumac Čon Čalis, iliti Bojsi, otkrio je da je u toj epizodi, Del Boj slavio 65. rođendan i konačno postao milioner, nazdravljajući u “Raginoj glavi” svojoj penziji.

Nažalost, Saliven nije uspeo da završi scenario do kraja.

 

Previous post

Počinje SubBeeranje... Artan, Miki i Nebojša 17. septembra u SubBeernom centru

Next post

ABBA već obara rekorde... Čak 80.000 ljudi unapred naručilo njihov povratnički album

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *