VR program Beldocs festivala u Bioskopu Balkan

0
54
Meduza/ Photo: Beldocs Promo

Na “VR izložbi: imerzivna stvarnost“ predstojećeg 14. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koji se od 9. do 16. septembra održava u Beogradu i onlajn, publika će moći da pogleda dva ostvarenja u Bioskopu Balkan: “Heterotopia: Ogledala i perspektive” i “Meduza”.

Ovogodišnjom VR selekcijom Beldocsa obuhvaćeni su imerzivni sadržaji čiji autori propituju uslove humanosti u medijski hiper posredovanom društvu gde prisustvo i iskustvo nisu striktno vezani za fizički prostor, osvešćujući varljivu konstituciju prostora i identiteta.

Ostvarenje “Heterotopija: Ogledala i perspektive” čiji su autori Léon Denise, Samuel Lepoil i Dorian Minuit, predstavlja VR istraživanje zamišljenih mesta čiji učesnici postaju arhitekte koji grade izmaštani grad, od prve zgrade, do njegove konačne propasti.

Ideja je inspirisana konceptom heterotopije Mišela Fukoa, a definisana je fizičkom predstavom ili približavanjem utopije, ili kontradiktornim i transformacijskim prostorom – svetovima unutar svetova.

Heterotopija: Ogledala i perspektive/ Photo: Beldocs Promo
Heterotopija: Ogledala i perspektive/ Photo: Beldocs Promo

Umetnički rad “Meduza” Sare Tirelli zasnovan je na scenariju na granici između činjenica i fikcije, i bazirano je na vestima, podacima sa društvenih mreža, evropskim dokumentima i intervjuima.

Meduza uvlači gledaoca u nadrealni lanac događaja: ubistvo u muzeju, gospođu koja pljuje jabuku, mladića koji se penju uz merdevine. Prisustvo starije pevačice progresivno se pretvara u psihodeličnu viziju koja se spaja na zidovima iz mračnog prostora.

Program u Bioskopu Balkan realizuje se u saradnji sa Fondacijom Saša Marčeta. Izložba će biti otvorena od 10. do 16. septembra. Ulaz je besplatan uz obaveznu prethodnu registraciju, a radno vreme galerije je od 10:00 do 21:00.

Photo: Beldocs Promo
Photo: Beldocs Promo

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime