Home»Kult»Ja sam hodajuća nesreća… Tako je govorila Dolores O’Riordan, sjajna pevačica koja bi danas napunila 50

Ja sam hodajuća nesreća… Tako je govorila Dolores O’Riordan, sjajna pevačica koja bi danas napunila 50

4
Shares
Pinterest Google+
Dolores O'Riordan/ Photo: Facebook @TheCranberries
Dolores O’Riordan/ Photo: Facebook @TheCranberries

Dolores O’Riordan, pevačica irskog benda The Cranberries, koja je preminula 15. januara 2018. godine u 47. godini, imala je buran život: seksualno zlostavljana kao devojčica, patila je od bipolarnog poremećaja, depresije i manijakalne paranoje, završila je na sudu zbog napadanja policajca i nervnog sloma na jednom letu, a za sebe je govorila da je “hodajuća nesreća”.

Rođena je 6. septembra 1971. i odrastala u okrugu Limerik u Irskoj, Dolores je još uvek bila tinejdžerka kada je javila na oglas za pevačicu za rok bend pod imenom The Cranberry Saw Us. Kako je pisala pesme još od 13. godine, na audiciji je pevala svoju kompoziciju. Postojeći članovi Majk i Noel Hogan i Fergal Loler su je primili i zajedno su postali The Cranberries, bend prepoznatljiv po njenom emotivnom, snažnom vokalu. Već prvi album, “Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We?” zaseo je na top liste. Jedna od pesama koju je Dolores donela na audiciju bila je i “Linger”, koja je postala instant hit benda. Usledili su još veći uspesi uz buntovnu “Salvation” i antiratnu “Zombie”.

Sledeći albumi, “No Need To Argue” (1994) i “To the Faithful Departed” (1996) zacementirali su im status mejnstrim rok benda. Do danas su prodali preko 40 miliona nosača zvuka.

Dolores O'Riordan/ Photo: Facebook @TheCranberries
Dolores O’Riordan/ Photo: Facebook @TheCranberries

Ali, 2003. došlo je vreme za promene i bend je objavio da odlazi na pauzu. O’Riordanova je nastavila sa solo karijerom i objavila ploče “Are You Listening?” (2007) i “No Baggage” (2009).

I dok je njena muzička karijera bila u usponu, pevačica se borila sa depresijom i mentalnim problemima. U intervjuu 2013. otkrila je da je bila zlostavljana kao dete, što je dovelo do poremećaja u ishrani i nervnog sloma. Iste godine pokušala je da se ubije.

– Imala sam anoreksiju, depresiju, nervni slom. Znam zašto sam mrzela sebe. Znam zašto sam se gnušala sebe. Znam zašto sam želela samo da nestanem – rekla je.

Od 1994. bila je u braku sa bivšim tur menažderom benda Duran Duran, Donom Bartonom, i sa njim je dobila troje dece: sina Tejlora (21) i ćerke Moli (16) i Dakotu (12). Porodica joj je donela spas i sreću, kaže.

“Zombie” je sada u 4K… Pogledajte remasterizovanu verziju spota benda Cranberries koji je upravo prešao milijardu pregleda na YouTubeu

Ali, usledili su novi udarci: otac joj je preminuo 2011. a 2014. se razvela.

– Imala sam i dosta radosti u životu koju su mi najviše donela deca. Imate uspone i padove. Zar se život ne svodi na to? – pitala se u jednom intervjuu.

Policija je izjavila da se smrt pevačice, koja je pronađena u beživotnom stanju u sobi  hotela “Hilton” u Londonu, vodi kao “neobjašnjiva” ali da nije sumnjiva.

“Policija u Vestminsteru vodi slučaj iznenadne smrti. Policajci su pozvani u hotel Hilton u 9:05 u ponedeljak, gde je žena u srednjim četrdesetim godinama proglašena mrtva na licu mesta. U ovoj ranoj fazi smrt se tretira kao neobjašnjiva. Nastavićemo sa istragom” pisalo je u zvaničnom saopštenju policije.

Kasnijom istragom utvrđeno je da je Dolores preminula od utapanja usled prekomerne doze alkohola, prema svedočenju mrtvozornika na sudu u Vestminsteru.

The Cranberries, poslednji put… Objavljen “IN THE END”, album za koji niko nije želeo da se desi…

Dolores je bila u Londonu gde je snimala novu verziju hita “Zombie” sa hard rok bendom Bad Wolves a u nedelju uveče nazvala je Dena Vajta.

– Dolores mi je ostavila poruku nešto iza ponoći u kojoj je rekla koliko joj se dopada nova verzija pesme. Jedva je čekala da se vidimo u studiju i da snimi vokale. Zvučala je puna života, šalila se – izjavio je Vajt.

Pevač benda Bad Wolves, Tomi Vekst tada je ispričao:

– Uvek smo osećali sirovost i iskrenost koju je emitovala sa bine i na pločama. To je nešto čemu svi bendovi treba da teže, nezavisno od žanra. Kada smo čuli da joj se dopala naša verzija pesme i da je htela da peva na njoj, bio je to najveći kompliment koji jedna bend, ne samo nov kao što je naš, može da dobije.

Britanski mediji pisali su da je u poslednje dve godine života Dolores bila u vezi sa muzičarem Olem Koretskim, sa kojim je i nastupala u bendu D.A.R.K.

Za razliku od izjave Dena Vajta, pevačicini prijatelji su rekli da je nedeljama pre smrti bila “užasno depresivna”, javio je američki tabloidni sajt TMZ. Tokom većeg dela prethodne godine godine Dolores je patila od bolova u leđima zbog čega je otkazala nastupe.

Godinu dana ranije u intervjuu za Metro Dolores je otvoreno pričala je o svojom mentalnom zdravlju

– Dva su kraja spektra: možeš da budeš ekstremno depresivan i mračan i izgubiš zanimanje za stvari koje voliš da radiš, ili da postaneš manijakalan. Ja sam dugo bila manje-više na toj hipomanijačkoj strani spektra ali, generalno, tako možeš da izdržiš oko tri meseca pre nego što dotakneš dno i survaš se u depresiju. Kada si maničan ne spavaš i postaneš paranoičan. Sada pijem lekove da to držim pod kontrolom – rekla je Dolores.

PRERANO, DOLORES… PRERANO… Stotine ljudi na sahrani pevačice The Cranberriesa

Ona je novembra 2014. učestvovala u napadu na policajca, šutirala ga, udarala, i pljuvala na njega nakon naleta besa kada je izbačena sa leta od SAD do Irske. Medicinski izveštaji obelodanjeni tokom suđenja otkrili su da je patila od manije, mentalne bolesti i suženja svesti u vreme incidenta, kojeg se uopšte nije sećala.

Bend The Cranberries raspao se 2003. a ponovo su se ujedninili šest godina kasnije i krenuli na turneje. Nastupali su u Beogradu decembra 2012. Poslednji studijski album (Roses) objavili su u maju 2011. a u aprilu 2017. godine izašla je kompilacija hitova sa Irskim kamernim orkestrom. Svi koncerti za 2017. bili su otkazani zbog Doloresinih problema sa kičmom.

 

Previous post

Sara Harding, bivša pevačica grupe Girls Aloud, izgubila bitku sa rakom u 39. godini

Next post

Džoni Mar (koji nam i dalje duguje koncert) objavio singl "Spirit, Power And Soul", prvi sa predstojećeg dvostrukog albuma

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *