Home»Fun»Zločin i kazna, 21. vek… Britanski sudija naredio desničarskom ekstremisti da čita klasičnu književnost – ili mora u zatvor

Zločin i kazna, 21. vek… Britanski sudija naredio desničarskom ekstremisti da čita klasičnu književnost – ili mora u zatvor

4
Shares
Pinterest Google+
Knjiga, čitanje knjige/Photo: Pixabay
Knjiga, čitanje knjige/Photo: Pixabay

Ben Džon, bivši student Lester univerziteta koji je preko interneta preuzimao literaturu o “beloj nadmoći” osuđen je na uslovnu zatvorsku kaznu, javlja Guardian.

Bivši student koji je preuzeo gotovo 70.000 belih suprematističkih dokumenata i uputstava za izradu bombi izbegao je zatvorsku kaznu, ali uslov je da mora da pročita niz klasičnih književnih dela koje su između ostalih napisali Dikens, Ostin, Šekspir i Hardi.

Pročitajte sjajnu priču Dejana Stojiljkovića inspirisanu Gibonnijevom novom hit pesmom “Kiša”

Ben Džon  (21) iz Linkolna, bivši student Univerziteta De Montfort u Lesteru, mora svaka četiri meseca da se javlja na sud kako bi se testirao u čitanju klasičnih dela književnosti, odredio je sudija Timoti Spenser. Osudio ga je na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od dve godine, kao i još dve godine probnog roka.

Dđon je dan nakon svog 18. rođendana identifikovan kao opasan društveni teroristički elemet i upućen je u program Prevent, ali je nastavio da preuzima preko interneta desničarske dokumente, izvestio je Leicester Mercury. Napisao je i pismo u kojem besni protiv homoseksualaca, imigranata i liberala.

Porota ga je 11. avgusta osudila zbog posedovanja podataka koji bi mogli biti korisni za pripremu terorističkog čina, za šta je predviđena maksimalna zatvorska kazna od 15 godina.

Knjiga, čitanje knjige/Photo: Pixabay
Knjiga, čitanje knjige/Photo: Pixabay

Osudivši ga na krunskom sudu u Lesteru, sudija je zaključio da je njegov zločin verovatno bio “čin tinejdžerske ludosti” i izolovani incident. Rekao je Džonu:

-Vi ste usamljena osoba s malo, ili nimalo ikakvih pravih prijatelja.

Rekao je da je Džon “vrlo podložan” regrutovanju od strane drugih, ali “nije mišljenja da je verovatno nanesena šteta”.

Read&Roll: Knjige koje se čitaju – glasno… “Kobejn, legenda koja živi”, biografija finog momka s mračnom stranom

Pošto je Džon obećao da više neće istraživati materijale ultra desnice, sudija je nastavio:

– Jeste li čitali Dikensa? Džejn Ostin? Počnite s “Gordost i predrasude” i Dikensovom “Pričom o dva grada”, Šekspirovom “Bogojavljenskom noći”. Razmislite o Hardiju. 4. januara ćete mi reći šta ste pročitali, a ja ću vas o tome ispitati. Testiraću vas i ako mislim da me lažete, nadrljaćete.

Zatim je rekao Džžonovom advokatu Hariju Bentliju:

– On je za dlaku izbegao zatvor. Ali shvatite ovo ozbiljno.

Osim uslovne zatvorske kazne, Džon je dobio i petogodišnji nadzor uprave za sprečavanje teškog kriminala.

HL/Izvor: ravnododna.com

Previous post

Objavljen trejler za dokumentarac "Šumaher", kompleksnu priču o legendarnom vozaču Formule 1

Next post

Psihodelična oda surferima, talasima i moru... Achachak objavio singl "Biggest Wave"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *