Home»Kult»Dorothy, jedna od prvih Gibson Les Paul gitara ikada napravljenih, skoro je uništena u tornadu… a sada opet blista starim sjajem

Dorothy, jedna od prvih Gibson Les Paul gitara ikada napravljenih, skoro je uništena u tornadu… a sada opet blista starim sjajem

Gitara je teško oštećena u tornadu u Vašingtonu, Ilinois 2013. godine

4
Shares
Pinterest Google+
Dorothy/Photo: instagram Jared James Nichols
Dorothy/Photo: instagram Jared James Nichols

Još u aprilu, bluzer Džared Džejms Nikols otkrio je da je krenuo u obnovu Dorothy, navodno jedne od prvih Gibson Les Paul gitara ikada napravljenih, nakon što je bila skoro uništena u tornadu.

Kad se sretnu dobar gitarista i Gibson Les Paul dogodi se – magija… 10 najboljih stvari svih vremena odsviranih na kultnoj gitari

A sada je gitara – tako nazvana po liku oduvanom u tornadu u “Čarobnjaku iz Oza” – prvi put otkrivena u svom svežem, obnovljenom stanju.

“Doroti je stigla kući”, piše Nikols u novom postu na Instagramu. “Zanemeo. Ja sam zaljubljen…”.

“Jedan od prvih Les Paula koji je ikada napravljen, uništen u stravičnom tornadu, sada je ustao i spreman je za novi život”.

Gitaru je restaurirao Džoel Vilkins, koji je specijalizovan za “restauraciju ranih gitara Fender i Gibson, popravku pikapa/elektronike i prilagođenih vintage pickupa za gitariste”.

Pokrenut Gibson Records… Posle 127 godina čuveni proizvođač gitara krenuo u diskografiju, prvo izdanje je – Sleš

“Džoel je u potpunosti uspeo“, nastavlja Nikols. “On je uložio svoje srce i dušu u ovo vaskrsenje. Džoel, ne mogu dovoljno da ti zahvalim. Ti si najbolji sa kojim sam imao čast da radim.
Ova gitara svira, izgleda i oseća se uzvišeno. To je bolje od mojih najluđih snova, i  stvarno zvuči moćno. Džoel je dogradio ručno izrađen novi vrat na slomljeni deo – ludilo!”, napisao je on.

Dorothy je, kako Nikols objašnjava, dobila niz novih estetskih i funkcionačnih nadogradnji a Džo Bonamasa je navodno donirao i  originalne delove iz 1952. za restauraciju.

– Sve u vezi sa Dorothy je besprekorno, tako sam zahvalan… – kaže Nikols.

“Moram da se zahvalim svom bratu TJ Dakvoleru na ovom neverovatnom poklonu i na tome što mi je poverio da ovaj instrument oživim, stvarajući muziku. Volim te brate”.

Da nije njega bilo, na čemu bi svirali Sleš, Džimi Pejdž, Geri Mur, Pit Tauzend…

TJ Dakviler bio je vlasnik Les Paula pre Džareda Džejmsa Nikolsa. “Šesticu” mu je poklonila žena čiji je pokojni deda bio prvi vlasnik gitare.

Nikols se trenutno sprema da objavi svoj novi EP, “Shadow Dancer” u septembru. Do sada je objavio dve blues-rock stvari: “Skin ‘n Bone” i “Bad Roots”.

 

Previous post

Počinje prodaja ulaznica za EXIT 2022... Prvi potvrđeni hedlajneri - Nick Cave & The Bad Seeds i Boris Brejcha

Next post

Na koju foru on već ima 57...? Danas je rođendan najčudnijeg holivudskog glumca čije ime znači - hladni planinski povetarac

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *