Počinje Kaleidoskop kulture u Novom Sadu… Više od 40 programa tokom četiri dana otvaranja uvertira u pet nedelja umetnosti

0
117
Oglasi
Kreativni distrikt/ Photo: Promo
Kreativni distrikt/ Photo: Promo

Od 2. do 5. septembra, Kaleidoskop kulture predstaviće više od 40 programa, na 16 lokacija u Kreativnom distriktu (Bulevar despota Stefana 5) u Novom Sadu.

Publika će pratiti programe na teatarskoj, muzičkoj i tri filmske bine, biće otkriveni novi prostori u Kreativnom distriktu, poput Skladišta, renovirane Fabrike, Gvožđare, Biroa, Kulturne stanice Liman, kroz sedam izložbi, osam predstava, 26 filmova, različite performanse, tribine, panele kako domaćih umetnika, tako i umetnika koji dolaze iz Austrije, Hrvatske, Slovenije, Švedske, Francuske, Belgije.

Otvaranje četvrtog Kaleidoskopa kulture obeležiće ceremonija koja je zakazana za 2. septembar u 20:22 časa, koja će, kroz audio-vizuelni umetnički performans na prostoru ispred Kreativnog distrikta, ilustrovati uzbudljivu istoriju nekadašnjeg Velikog Limana, kroz četiri ključna perioda.

U svečanosti, pored profesionalnih igrača, učestvovaće i volonteri Evropske prestonice kulture. Svečana ceremonija otvaranja biće uživo emitovana i na Prvom programu Radio-televizije Vojvodine.

Kaleidoskop kulture (mapa)/ Photo: Promo
Kaleidoskop kulture (mapa)/ Photo: Promo

Posle otvaranja kapija nešto pre 21:00 čas, prva stanica na otvaranju Kaleidoskopa kulture biće izložba “Veliki Liman: od industrijske proizvodnje do savremenog stvaralaštva” koja će pratiti programe u čitavom Kreativnom distriktu.

Posetioci će imati priliku da pogledaju nacionalni paviljon Ars Elektronike, na kom će izlagati studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu sa projektom “Vrt”, smeštenim u Skladištu.

U Kulturnoj stanici Liman ljubitelji devete umetnosti uživaće u izložbi “Stripom kroz Belgiju”, dok će u Otvorenom ateljeu Pere, Tadije i Borisa, autentičnih slikara nekadašnje Kineske četvrti, smeštenom u Gvožđari, biti izloženi radovi nekih od najperspektivnijih slikara mlađe generacije: Aleksandra Dimitrijevića, Aleksandra Denića i Milana Nešića. Na istoj lokaciji biće postavljena skulptura Gojka Dutine “Pustinjsko-polarni voz”.

Izložba “Enter the MetaClub” Tanje Vujinović i Andreasa Vaneršteta, u okviru CGA konferencije biće postavljena u Fabrici (Ulaz 2) i publika će moći da je pogleda do 5. septembra.

Novi Sad, Kaleidoskop kulture/ Photo: Promo
Novi Sad, Kaleidoskop kulture/ Photo: Promo

Teatarsku binu otvoriće u 21:00 čas predstava “48. INFANT-a”, kabaretska monodrama glumca Zijaha Sokolovića “Međuigre 0-24”, a odmah posle toga biće izvedena predstava “Pošta” Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora.

Što se tiče muzičkog dela programa, u toku večeri nastupiće i DJ Novak i sastav Repetitor.

Filmski festival “Obnova”, u prostoru koji se obnavlja, prvog dana prikazaće filmove: “Varljivo leto ’68” kao i film “Uprkos magli”. 

Program će se nastaviti do 5. septembra u Kreativnom distriktu, na nekadašnjem prostoru Velikog Limana, a detaljne satnice i lokacije četvorodnevnog otvaranja možete pronaći na sajtu Kaleidoskopa kulture.

Ulaz na sve programe otvaranja Kaleidoskopa kulture je slobodan i bez dodatnih kovid-protokola, dok se svi posetioci mole da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju epidemioloških mera.

Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime