Home»Life Story»Tom Morelo moli za pomoć da se studentkinje gitare spasu iz Avganistana: Talibani su im uništili školu, u životnoj su opasnosti…

Tom Morelo moli za pomoć da se studentkinje gitare spasu iz Avganistana: Talibani su im uništili školu, u životnoj su opasnosti…

4
Shares
Pinterest Google+
Tom Morelo/Photo: Joby Sessions/Future/Shutterstock
Tom Morelo/Photo: Joby Sessions/Future/Shutterstock

Gitarista Rage Against the Machine Tom Morelo uputio je apel u ime grupe mladih muzičarki iz Avganistanu da budu izbedene iz ove uemlje pošto su talibani zauzeli glavni grad Kabul.

Morelo je tokom vikenda napisao otvoreno pismo tražeći pomoć od muzičke industrije. Billboardu ga je poslao njegov prijatelj, učitelj gitare Lani Kordola. Bivši član benda Giuffria i House of Lords pokrenuo je muzičku školu za devojčice u Avganistanu preko svoje neprofitne organizacije Miraculous Love Kids, organizacije koju je osnovao 2010. godine kako bi podučavao gitaru decu u ratom zahvaćenim područjima.

Drama najpoznatije pop pevačice Avganistana… Uspela da se spase Talibana u poslednjem momentu

Kordola je 2015. godine u Kabulu pokrenuo program pod nazivom “Girl with a Guitar”, u kojem je  podučavao blizu 200 učenica. Učenice su snimale na daljinu sa Brajanom Vilsonom, Samijem Hagarom, Nikom Kejvom i Blejkom Šeltonom, a 2020. snimile su verziju pesme “Sweet Dreams” Eurithmicsa upravo sa Morelom.

Tom Morelo i Pussy Riot u zajedničkoj pesmi “Weather Strike”… Bunt, revolucija i – poruka za Putina

“Pišem u ime nekih vrlo posebnih devojaka u Avganistanu koje su u velikoj opasnosti”, napisao je Morelo. “Girl with a Guitar prima siročad i druge devojke koje su pretrpele značajne traume i koristi muziku kao sredstvo za rehabilitaciju i sredstvo za rešavanje problema, prošlosti i nade. Imao sam čast da sarađujem sa ovom divnom decom. Od preuzimanja talibana njihova škola je uništena, a devojčice se kriju. One su u ekstremnom riziku jer je opšte poznato da su izvodile zapadnu muziku i da ih je obrazovao američki učitelj. Bilo šta što biste mogli da učinite da im spasite živote bilo bi veoma cenjeno”.

Kordola je sada u Pakistanu i radi na tome da izvuče svoje studentkinje. (Bio je u Islamabadu radi obnove vize kada je vlada srušena). On kaže za Billboard da pokušava da izvede 12 devojčica, njihovih porodica i njegovog vozača iz zemlje “jer su im životi u opasnosti”. Nakon što prva misija spasavanja nije uspela pre nekoliko dana, on traži druge opcije.

– Pokušavamo da istražimo da li je moguće njihovo dovođenje do pakistanske granice – kaže on, dodajući da je u svakodnevnom kontaktu sa svojim učenicama. – Razgovarali smo sa mnogo različitih ljudi, spasilačkih organizacija. Moramo ih izvući iz Avganistana da negde započnu novi život.

HL/Izvor: billboard.com

Previous post

Završen prvi dan Urban Sessions festivala... Evo kako je bilo sinoć na Kalemegdanu

Next post

Carnival of Flesh predstavili video singl “Tropical Plunder” i najavili novi album

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *