Probajte “Čokoladu” staru 38 godina… poslasticu za poslednje dane Idola

0
146
Oglasi
Čokolada, Idoli, cover
Čokolada, Idoli, cover

Dana 31. avgusta 1983. godine zagrebački Jugoton objavio je treći album beogradske novotalasne grupe Idoli pod nazivom “Čokolada”.

Završivši turneju koja je usledila posle izlaska albuma “Odbrana i poslednji dani”, Idoli su odmah počeli da rade na novom albumu. Njihov izdavač Jugoton nije bio zadovoljan prodajom tog prethodnog albuma (iako je on kasnije proglašen za jednu od najznačajnijih ploča ex-YU rocka), pa je grupa morala da poprimi komercijalniji zvuk. Odabran je London i producent Bob Peinter.

SRĐAN ŠAPER O “NOVOM TALASU”: SVE ŠTO SMO RADILI USTVARI JE BILO – OSVAJANJE SLOBODE

Prvobitno je planirano izdanje kao dvostruki EP pod naslovom ‘U gradu bez sna’,ali na insistiranje izdavača objavljena LP ploča. Pokazalo se da je to najveći komercijalni uspeh koji su Idoli ikada postigli. Prodato je otprilike 350.000 primeraka što ga je, s albumom Riblja Čorbe “Mrtva priroda” učinilo jednim od najprodavanijih albuma u Jugoslaviji. Rekord su kasnije prestigli Plavi Orkestar i Bajaga i Instruktori.

DILEMA… DA SI SU PRVU JUGOSLOVENSKU LGBT PESMU SNIMILI IDOLI, ILI TA ČAST IPAK PRIPADA NEKOM DRUGOM?

Na omotu albuma nalazila se devojčica s omota čokolade “Seka” proizvođača Zvečevo iz Slavonske Požege.

Posle objavljivanja albuma, bend je krenuo na vrlo uspešnu turneju. Na primer, na koncertu u Zagrebu bilo je sedam poziva na bis. Međutim, zbog razlika unutar benda, posle ljubljanskog koncerta počeo je raspad originalne postave Idola.

Ako danas preslušate ovaj album, sve je jasno. “Čokolada” je i dalje slatka i ukusna, za najšire narodne mase, ali “Poslednji dani” su zaista bili poslednji pravi dani Idola.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime