Home»Muzika»Flashback»Neverovatan način na koji je nastala pesma “Under Pressure”… Priča ide ovako: Bouvi i Queen su je napisali, pa se zapili i zaboravili njen najvažniji deo…

Neverovatan način na koji je nastala pesma “Under Pressure”… Priča ide ovako: Bouvi i Queen su je napisali, pa se zapili i zaboravili njen najvažniji deo…

Queen i Dejvid Bouvi napisali su legendarnu rok pesmu "Under Pressure" dok su bili pijani u Švajcarskoj, ali su slučajno zaboravili kultni rif pesme

5
Shares
Pinterest Google+
Dejvid Bouvi, Fredi Merkjuri/Photo: printscreen
Dejvid Bouvi, Fredi Merkjuri/Photo: printscreen

Tokom poslednje epizode “Queen the Greatest“, tri preživela člana benda i producent Reinhold Mak otkrili su kako je nastala  legendarna pesma “Under Pressure”. Serija na YouTubeu uključivala je arhivske snimke pokojnog Dejvida Bouvija i pevača Queena Fredija Merkjurija.

Bouvi je 1981. stigao u studio Queena u Montreu nakon što ga je nazvao producent po imenu Dejv Ričards.

– Tamo su snimali i Dejvid je znao da sam u gradu, nazvao me je i pitao da li bih sišao, da li bih želeo da dođem i vidim šta se dešava – prisetio se Bouvi na snimku. – Pa sam otišao i te stvari se dešavaju, znate, odjednom pišete nešto zajedno i to je bilo potpuno spontano, sigurno nije bilo planirano. Bilo je neobično!

KAD JE VEĆ OBRADA, NEK BUDE OVAKVA… KAREN O I VILI NELSON SNIMILI SVOJU VERZIJU “UNDER PRESSURE”

Bubnjar Queena Rodžer Tejilor rekao je u videu da je proces saradnje iniciran – alkoholom.

– Pa, mislim da je proces bio u tome što smo svi bili pijani i u studiju, i samo smo se zabavljali svirajući neke stare pesme – reko je je Tejlor.  – Sećam se nekoliko starih Cream pesama, i šta god nam je palo na pamet, i mislim da je Dejvid rekao: ‘Slušaj, sačekaj malo, zašto ne napišemo neku svoju?”.

Gitarista Brajan Mej (74) rekao je da je basista Džon Dikon smislio čuveni rif za “Under Pressure” i više puta ga svirao dok je bio u studiju.

Grupa je kasnije otišla da kupi picu, ali dok su se vratili, Dikon je zaboravio taj rif.

– Potpuno je zaboravio. Sve, svaki delić – rekao je Tejlor. – Na sreću, svirao ga je toliko puta, da sam ja uspeo da se setim.

BRAJAN MEJ NAM RASPLAMSAO MAŠTU: “UNDER PRESSURE” NIJE JEDINO ŠTO SMO TOG DANA SNIMILI SA BOUVIJEM…

Queen i Bouvi su nastavili sa finim glancanjempesme, pri čemu je Tejlor primetio da je Bouvijeva ideja da u melodiju uključi “klikove i pljeskanje”.

– Do tada, Dejvid je bio veoma ravnodušan prema tome, ali primetilo se da ima  viziju u glavi, mislim – rekao je Mej.

“Under Pressure” je objavljena u oktobru 1981. godine i postala je međunarodni hit. Pesma je provela 16 nedelja na Billboard top listi.

Jedanaest godina kasnije, Merkjuri je umro u novembru 1991. godine u 45. godini od komplikacija izazvanih AIDS -om. Bouvi je preminuo 2016. godine u 69. godini nakon bitke sa rakom. Ali, “Under Pressure” je ostala zauvek:

HL/Izvor: insider.com

Previous post

Metallica "master class"... Virtuelni gitarski kurs legendarnog benda početkom sledeće godine

Next post

Veliki povratak Kevina Spejsija... Glumac snima svoj prvi visokobudžetni film posle progonstva

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *