Home»Kult»Preminuo Don Everli, član legendarnog dueta The Everly Brothers

Preminuo Don Everli, član legendarnog dueta The Everly Brothers

5
Shares
Pinterest Google+
Don Everli/Photo: YouTube orintscreen
Don Everli/Photo: YouTube orintscreen

Don Everli preminuo je juče u 85. godini u svom domu u Nešvilu, javlja LA Times. Razlog smrti nije objavljen.

“Don je živeo s onim što oseća u srcu. Don je izrazio svoju zahvalnost za sposobnost da živi svoje snove – sa svojom srodnom dušom i suprugom, Adelom, i podelio muziku koja ga je učinila Everly Brotherom”, piše u saopšrenju njegove porodice.

Duet The Everly Brothers su osnovala braća Don Everli, rođen kao Ajsak Donald Everli (1. februara 1937., Brauni, Kentaki) i Fil Everli, rođen kao Filip Everli (19. januara 1939., Čikago, Ilinois).

The Everly Brothers/Photo: wikipedia.org
The Everly Brothers/Photo: wikipedia.org

Braća Everiy su razvili svoj specificični muzički stil, harmoničkog duo pevanja (sa tercama) uz pratnju dve akustične gitare. Oni su duet koji se najviše puta popeo na vrhove američkih muzičkih top lista. Njihov zlatni period bio je u razdoblju od 1957. do 1964. Neposredno su uticali, svojim pevačkim stilom na sastave kao što su Beatles, Beach Boys i Bee Gees.

The Everly Brothers još uvek drže rekord, kao najuspešniji muzički duet, koji je imao 40 hitova. Godine 1986. Everly Brothers su bili u grupi od prvih deset umetnika primljenih u kuću slavnih Rock and Roll Hall of Fame. Za vreme ceremonije, koju je vodio Nil Jang,  koji je tom prilikom istakao, da po njemu ne postoji niko u svetu pop muzike ko nije pokušao da imitira pevački stil braće Everli. Godine 1997. dobili su Grammy za životno delo.

HL/Izvor: ravnododna.com

Previous post

Six Pack, E-Play i Atheist Rap na Al Rock Festu u Aleksincu

Next post

Distorzija na delu... 2Cellos obradili Aerosmith

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *