Home»Muzika»Homeland»Bora Čorba o Miši Aleksiću: Nedostaje mi sve vreme… desi mi se još da uzmem telefon da ga pozovem

Bora Čorba o Miši Aleksiću: Nedostaje mi sve vreme… desi mi se još da uzmem telefon da ga pozovem

Bora Đorđević je gostujući u "Beogradskoj hronici" najavio koncert u čast legendarnog basiste Miše Aleksića

3
Shares
Pinterest Google+
Riblja čorba/ Photo: AleX
Riblja čorba/ Photo: AleX

Koncert u čast basiste Miše Aleksića, koji je preminuo prošle godine od posledice korona virusa, biće održan 16. avgusta na stadionu “Tašmajdan”, a pored Riblje čorbe sviraće i Nikola Čuturilo Čutura, Žika i Dragi Jelić iz YU Grupe, Đule Van Gog, kao i Momčilo Bajagić Bajaga. Ovaj muzički događaj u Beogradu najavio je legendarni roker Bora Đorđević.

Čuveni muzičar naveo je tokom razgovora sa voditeljkom kako mu Miša Aleksić, s kojim je više od četiri godine sarađivao u Ribljoj čorbi, nedostaje.

Koncert u čast Miše Aleksića… Riblja čorba i prijatelji 16. avgusta na Tašu

Na pitanje kako se osećao kada je prvi put nastupio bez legendarnog basiste, Bora je bio iskren.

– Bilo je strašno. Jednostavno, navikao sam, 43 godine Čorba postoji. Navikao sam da uvek Miša bude sa leve strane i da se uvek kada se okrenem levo vidim Mišinu nasmejanu facu. I sad, bez njega, je sasvim drugačije. Imali smo tu sreću da čovek koji sa nama radio kao scenski tehničar Ivan Stanković Ivke uzme bas gitaru u ruke. Na njemu će najveće opterećenje biti na ovom koncertu. I bilo je i tada, u Kragujevcu, na Arsenal festu. Narod je to prihvatio i od tada, pa do danas, imali smo desetak koncerata. Na svakom od koncerata bio je minut aplauza za Mišu Aleksića – rekao je Bora Đorđević.

– Koliko Vam Miša nedostaje van scene? – pitala je voditeljka.

– Stalno mi nedostaje. Navikao sam da sa njim pričam stalno. Desi se da vidim nešto na televiziju, uhvatim telefon da ga zovem i shvatim da ga više nema – rekao je Đorđević.

Riblja čorba/ Photo: AleX
Miša Aleksić, Riblja čorba/ Photo: AleX

Bora se složio da je Miša bio jako preduzimljiv i sposoban čovek.

– On je bio organizaciono izuzetno sposoban čovek, izuzetan muzičar, i kao kompozitor odličan, koproducent, napisao je knjigu, neku vrstu autobiografije, imao je studio. Bio je najbolji prijatelj, moj brat. Strašno nedostaje. Mi smo naučili jedne na druge. 43 godine, to nije malo – rekao je Đorđević.

Bora se osvrnuo i na pesmu “Amsterdam” koja se čula u studiju.

– Tad je Miša bio kompozitor godine. Ja sam došao iz Amsterdama i doneo taj tekst napisan na ispred kafane “Buldog” na kafanskoj salveti. Rekoh, ne znam šta bih ovde komponovao… On (Miša Aleksić) kaže: “Ja ću”. I napravi pesmu “Amsterdam”. Baš je bio čovek od zadatka, ako može tako da se kaže. Ali u najboljem smislu te reči. Isto kada sam napravio priču o “Džigiju”, Miša je komponovao “Priču o Žiki Živcu”… – rekao je Đorđević i nastavio:

– Mi ćemo na ovom koncertu prvi put pevati neke pesme koje nikad nismo svirali uživo, ali neke pesme za koje je Miša bio posebno vezan. Na primer, prvi put ćemo uživo svirati pesmu “Pevač”. Počećemo “Ubijaju rokenrol”, pa će onda ići “Ja ratujem sam”, “Ko te ljubi dok sam ja na straži”… To su sve Mišine pesme koje je sam radio, ili sa nekim iz benda… “Odlazak u grad”, “Lud 100 odsto”. Deo koncerta će se zavšriti jednom novom pesmom… Eto, mi smo počeli da pravimo novi album pre nego što je Miša preminuo… Ja sam poslao jedan mračan tekst na koju je Miša napravio muziku i odsvirao u jednom studiju bas gitaru. Mi smo uspeli da sačuvamo tu bas gitaru i otpevali… Cela ta kompozicija kompozicija će ići na novom albumu Riblje čorbe. Pesma se zove “Dve gitare”, i to će biti svetska premijera te pesme. Refren ide: “Ne trošite džabe pare, nisam toliko važan lik, ukrstite dve gitare, nek’ to bude spomenik” – rekao je Bora.

Riblja čorba (Arsenal fest 2021)/Photo: AleX
Riblja čorba (Arsenal fest 2021)/Photo: AleX

Gde je granica čuvenoj rečenici “The show must go on”?, bilo je pitanje za Boru.

– Ne postoji granica. I ovako je teško nastaviti, mada moramo da nastavimo, ništa drugo ne znamo da radimo. Mislim, živimo rokenrol – rekao je Bora Đorđević.

Legendarni roker je otkrio šta mu fali iz Beograda kada je u Ljubljani, i obrnuto.

– Fali mnogo toga. Ne znam kako da vam objasnim razliku. I jedno i drugo mesto imaju svoje prednosti i mane . U Ljubljani, kada me neko sretne na ulici (pa kaže): “Izvinite, gospodine Đorđeviću. Da li biste bili ljubazni, izvinite što smetam, želeo bih da se slikam sa Vama, pa ako Vas to ne uzmemirava, ja bih zaista želeo…” I, dobro, to je jako lepo. S druge strane, kada šetate Beogradom (neko kaže): “Gde si, brate, hajde da se slikamo?” E, to mi nedostaje. I jedno i drugo. Imam sreću da dosta putujem. Kada mi dosadi, onda odem pa divljam. Pa se onda vratim i budem pristojan – rekao je Bora.

“Veštački se zvezde prave što pevaju kao fol, neke polugole krave ubijaju rokenrol”… Bora Čorba protiv “autotjunera”

Bora Đorđević je ispričao šta će se sve svirati na koncertu.

– Prvo će se pojaviti Čutura, čuo sam se s njim, koji će svirati “Sutra me probudite” i “Zvezda potkrovlja i suterena”. Onda će izaći braća Jelić i sviraće “Svirao je Dejvid Bouvi” i “Amsterdam”. Jako će biti interesantno, valjda jedinstveno kako će Žika i Dragi to izvesti. Đule je pametno i lukavo izabrao “Rokenrol za kućni savet” i “Ostaću slobodan”, i Bajaga će otpevati “Kad hodaš” i “Dobro jutro”. Verujem da će “Dobro jutro”, to je Mišina pesma, zvučati fantastično ispred crkve Svetog Marka. I onda ćemo završiti koncert sa standardnim hitovima Riblje čorbe – rekao je Bora.

Na pitanje da li uzbuđen pred koncert, odgovorio je potvrdno.

– Ja uvek imam tremu i bolje me ne pitaj par sati pred koncert… Nije dobro razgovarati sa mnom uopšte – iskren je bio Bora na kraju razgovora.

Previous post

The Offspring održali prvi koncert bez bubnjara koji odbija da se vakciniše... Džoš Fris zamenio Pita Paradu

Next post

Šta sve može snaga volje... Premijera filma o košarkašici Nataši Kovačević 7. septembra u Kombank dvorani

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *