Kit Ričards nije bio baš veran svojim gitarama… ali kada je morao da odabere najdražu, nije imao dilemu

0
310
Oglasi
Kit Ričards/Photo: facebook@KeithRichards
Kit Ričards/Photo: facebook@KeithRichards

Osnivač Rolling Stonesa Kit Ričards ima ozbiljnu istoriju druženja sa raznim gitarama. Njegovi glavni brendovi bili su, očekivano, Gibson i Fender, dve kompanije sa kojima je i danas neraskidivo povezan, ali je specifičan model gitare varirao tokom njegove karijere.

Često “neveran” svojim gitarama, Ričards je sredinom 1960-ih istraživao mogućnosti Gibson Les Paula, Firebirda do kraja svog partnerstva sa Brajanom Džonsom, ES-355 je počeo da koristi krajem 60-ih i pobremeno je svira sve do danas, Telecaster koji je bio slavno naštimovan na otvoreno G, Stratocaster kad god ga je je bio u takvom raspoloženju i Tele Custom tokom ere “Some Girls”.

Kit Ričards otkrio svojih 12 omiljenih albuma svih vremena… Kome verovati da su genijalni, ako ne njemu…

Međutim, kada je “pritisnut” da odabere jednu gitaru koju će zadržati do kraja života, Ričards je izabrao ono što bi mnogi smatrali njegovom “gitarom sa potpisom”.

– Da imam samo jedanu, morao bih da odaberem svoj Telecaster – rekao je. – Samo zato što ga tako dobro poznajem. Mi smo u braku.

Nenad*ebivi Kit Ričards: Nema za nas penzije… niko neće prvi da napusti ovaj autobus

Iako nije precizirao koji bi tačno Telecaster odabrao, s obzirom na to da u svom arsenalu ima niz ovih gitara, pretpostavlja se da je reč o “Micawberu”, Telcu kojim je sve započelo. “Micawber” je gitara koja  večito ima G štim i deo je kultnih pesmama Stonesa kao što su “Brown Sugar”, “Honky Tonk Woman”, “Happy”, “Start Me Up” i niz drugih bisera iz kataloga Stonesa.

Read&Roll: Knjige koje se čitaju – glasno… Život Kita Ričardsa, njegovim rečima… Neprocenjivo!

“Micawber” je preživeo vlažni podrum Nellcotea i pljačku koja se tamo dogodila dok su Stonesi snimali “Exile on Main Street”. Ričards je nastavio da koristi ovu gitaru uživo, uprkos tome što je ovaj specifičan model star skoro 70 godina. Ali, kako Ričards voli da kaže, njih dvoje imaju savršenu zajednicu i srodne su duše. A zajedno su stvorili neke od najboljih rokenrol pesama svih vremena.

HL/Izvor: faroutmagazine.co.uk

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime