Home»Muzika»Flashback»Iskra koja je zapalila rap rock revoluciju… Debi album grupe Red Hot Chili Peppers kritika je dočekala “na nož”, ali…

Iskra koja je zapalila rap rock revoluciju… Debi album grupe Red Hot Chili Peppers kritika je dočekala “na nož”, ali…

5
Shares
Pinterest Google+
Red Hot Chillly Papers, cover
Red Hot Chilli Papers, cover

Dana 10. avgusta 1984. godine objavljen je prvi i istoimeni album američke rock grupe Red Hot Chili Peppers.

Dobio je uglavnom negativne kritike i prodat je u 300.000 primeraka, što nije bilo dovoljno da pokrije troškove snimanja i promotivne turneje. Važnije od toga, album se smatra prvim izdanjem funk metal žanra i označen je kao “mala iskra koja je zapalila rap rock revoluciju”.

LEGENDARNI HIT GRUPE RED HOT CHILLI PEPPERS JE USTVARI – HIMNA DROGI? ILI IPAK NE…

Album je producirao Endi Gil, gitarista grupe Gang of Four. Pevač Entoni Kidis bio je razočaran celokupnim zvukom, misleći da mu nedostaje sirova energija izvorne demo trake benda iz 1983. godine. O tome je i pisao u svojoj autobiografiji “Ožiljci”:

“Jedan dan sam zavirio u Gilovu beležnicu i video da je pored pesme  ‘Police Helicopter’ napisano ‘Sranje’. U tom trenutku svet mi se srušio jer sam shvatio da je tu pesmu okarakterisao kao sranje. A ‘Police Helicopter’ je bio dragulj u našoj karijeri. Utelotvorio je duh onoga što smo bili, a to je bila ta šokantna udarna snaga našeg zvuka i energije. U tom trenutku sam shvatio ‘u redu, sada radimo s neprijateljem’. Usledila je teška borba da dovršimo snimanje ploče”.

Na kraju, završili su. I ušli u istoriju…

Previous post

Program i satnice sedmog Nektar OK Festa... Dobrodošli na Tjentište

Next post

Til Lindeman ušao u NFT biznis... Možete da kupite večeru s njim u Moskvi i neke unikatne snimke za "tričavih" 100.000 evra

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.