Home»Film»Nova pravila za snimanje filmova… Dastin Hofman i Tom Henks bi ostali bez Oskara

Nova pravila za snimanje filmova… Dastin Hofman i Tom Henks bi ostali bez Oskara

4
Shares
Pinterest Google+
Rain Man/Photo: promo
Rain Man/Photo: promo

Amazon studios, firma koja proizvodi filmove i serije za svoju “prajm“-publiku, u smernicama za rad filmskih ekipa traži kvote za pripadnike marginalizovanih grupa – i menja zahteve za tumačenje filmskih uloga.

Firma Amazon studios je objavila svoj priručnik za politiku inkluzije i “jačanje stalne posvećenosti diverzitetu i pravednom predstavljanju” – reč je o preporukama za širenje priča i sižea u kojima su zastupljene sve grupe sa kojima to inače nije slučaj, kako bi takve osobe postale vidljivije.

NIJE MAGIJA… ILI JESTE? OTKRIVAMO VAM NEKE STVARNO COOL TRIKOVE ZA SNIMANJE FILMOVA

Svaki film ili serija “koju smišlja i realizuje tim od više od troje ljudi” trebalo bi da u idealnom slučaju uključuje 30 odsto žena i 30 odsto manje zastupljenih rasnih ili etničkih grupa. Njihov broj bi trebalo da se postupno povećava i 2024. godine iznosi 50 odsto.

“Identitet” glumca i uloga treba da se poklapaju

Cilj je da se u “govornim ulogama” angažuje svaka od sledećih kategorija ljudi pri čemu 50 odsto njih moraju biti žene: LGBTQIA+, osobe sa hendikepom, kao i tri slabo zastupljene rasne/etničke/kulturne grupe. Pojedinačni karakter može da ispunjava i više takvih identiteta.

ŠIRI SE “CRNA LISTA” NEPODOBNIH SERIJA I FILMOVA… KOME TREBA “STERILNA” SLIKA SVETA?

Jedna od odredbi se svakako drastično održava na dosadašnje shvatanje glume i glasi: “Identitet glumaca bi trebalo da se poklapa sa ulogama koje tumače (po rodu, rodnom identitetu, nacionalnosti, rasi/etničkoj pripadnosti, seksualnoj orijentaciji, hendikepu)”.

Princip dodele uloga se menja

Drugim rečima, homoseksualca treba da glumi homoseksualac, Francuza – Francuz. I tako dalje. Lista mogućih i poželjnih kombinacija je svakako poduža, baš kao i lista neobičnih kombinacija koje bi mogle nastati i delom su već prisutne na filmskom tržištu. Tako je sa konkurentskom Netfliksovom serijom “Bridžerton” koja prikazuje život pripadnika britanske “plave krvi” u ranom 19. veku i u kojoj dobar deo prikazanog viktorijanskog plemstva izgleda kao da je afričkog porekla.

KEJT VINSLET POSTALA KOORDINATORKA INTIMNIH SCENA U FILMOVIMA…

Neki nemački komentatori su odmah podsetili na razne primere koji se kose sa novom politikom inkluzije. Tako, na primer, heteroseksualni “oskarovac” Tom Henks ne bi mogao da glumi homoseksualca u “Filadelfiji” ili mentalno hendikepiranog Foresta Gampa. Dastin Hofman (koji, inače, danas puni 84 godine – nap.ur) ne bi mogao da glumi autističnog Rejmonda Babita u “Kišnom čoveku” – ovakvo nizanje može da se nastavlja unedogled.

Glumac iz “kvote” – dobro rešenje?

Kritičari nove filmske doktrine podsećaju i da dodeljivanje takvih uloga isključivo “odgovarajućim” glumcima dovodi do njihovog definitivnog smeštanja u fioku kvote iz koje će vrlo teško izaći.

Amazon studio naglašava da je pri koncipiranju svog priručnika konsultovao vodeće stručnjake i organizacije posvećene problemu male vidljivosti hendikepiranih ili marginalizovanih osoba. Sve u nameri da se filmovima i serijama ta vidljivost poveća i dosegne “globalno diverzifikovana publika”.

Previous post

A sad malo on... Finneas, brat Bili Ajliš, objavio singl i najavio album

Next post

Budi voda, moj prijatelju.... Da li je Brus Li bio samo akciona zvezda ili najveći filozof 20. veka?

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *