Upoznajte mentorke petog Rok kampa za devojčice

0
441
Rok kamp za devojčice/ Photo: Promo (AleX)
Oglasi

Peti Rok kamp za devojčice ove godine će prvi put biti realizovan na tri lokacije – u Užicu, Nišu i u Zrenjaninu.

Devojčice će kroz mentorski rad učiti osnove sviranja gitare, bubnjeva, bas gitare i klavijatura, i upoznati sa muzičkom i tehničkom opremom.

Kao i prethodnih godina, organizatorke se izuzetno ponose selekcijom mentorskog tima.

Mnoga imena su vam već dobro poznata sa domaće scene, a u nastavku teksta upoznajte dame koje će ove godine biti mentorke malim polaznicama 5. Rok kampa za devojčice.

Selena Simić/ Photo: AleX
Selena Simić/ Photo: AleX

Selena Simić je rođena 1992. godine u Smederevu. Sa 14 godina počela je da svira bubnjeve i prve časove držao joj je Vanja Zečević, bubnjara grupe Oktobar 1864. U Muzičkoj školi ”Stanković” završila je jazz odsek za bubnjeve u klasi Dušana Ivaniševića.

Svirala je sa bendovima Hadži Prodane Duše, Aeternia, Fandango, Vibrator u rikverc, Svilen Konac Project, Goatmare & The HellSpades i Raskid13.

Od 2011. godine aktivno je nastupala širom regiona sa Dragoljubom Đuričićem i njegovom bubnjarskom grupom Balkanska Lavina, uključujući brojna gostovanja na koncertima Zdravka Čolića.

U okviru projekta FEMIX 2015. godine vodila je bubnjarske radionice za devojčice. Od 2017. vodi mentorski tim Rok kampa za devojčice i stalna je mentorka na bubnjevima.

“Nadam se da će ova represija, koja se, zapravo globalno, vrši nad svime što je drugačije rezultirati naglim povratkom…

Posted by Headliner.rs on Tuesday, 2 March 2021


Trenutno je aktivna u jedinom srpskom ženskom death metal bendu Nemesis, koji nastupa od 2013. Osvojile su prvo mesto na Demo Masters festivalu i drugo mesto na Bunt Rok festivalu, i imale više desetina nastupa u Srbiji i regionu ujljučujući i festivale – Exit, Arsenal, Beerfest, Beer Garden,  Revolution, Festivalu srpskog podzemlja…

Imale su čast da otvaraju koncerte za velikane Bullet For My Valentine, Sabaton (na Main Stageu Exita), Thy Art Is Murder, Nervosa i da na bugarskom festivalu Hills of Rock nastupe sa bendovima Children Of Bodom i Amaranthe.

Aleksandra Stamenković/ Photo: Promo (Rok kamp za devojčice)
Aleksandra Stamenković/ Photo: Promo (Rok kamp za devojčice)

Aleksandra Stamenković rođena je 1996. godine u Beogradu. Prva interesovanja prema muzici i bas gitari pokazala je sa 13 godina. Prvi i jedini bend u kome je svirala bas gitaru bio je hard rock bend Cat O’Nine Tailz koji je osnovala sa sestrom bubnjarkom.

Sa 15 godina dobila je prvu električnu gitaru kojoj se u potpunosti posvetila. Krajem 2013. godine osnovala je ženski heavy / thrash metal bend Jenner u kom svira gitaru i komponuje, a od 2019. godine i peva. Bend je nastupao na brojnim festivalima među kojima su 49. Zaječarska Gitarijada, Rock in Niš, Festival Srpskog Podzemlja, Arhangel Fest…

Pored Jennera, od 2018. godine član je benda Sigma Epsilon, a svirala je i nekoliko koncerata sa slovenačkim bendom Hellcats i gostovala na studijskim snimcima bendova Superhammer i War-Head. Aleksandra je trenutno apsolvent Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Biljana Šunjka/ Photo: Jelena Jovanović
Biljana Šunjka/ Photo: Jelena Jovanović

Biljana Šunjka je rođena 1992. godine u Novom Sadu. Od ranih godina pokazivala je interesovanje za muziku, pa je sa 13 godina dobila svoj prvi set bubnjeva.

Tada je sa bratom napravila bend pod nazivom Čupavci. Posle 10 godina rada na obradama pesama raznih izvođača, Čupavci su počeli da stvaraju autorsku muziku i objavili prvi EP “To sam ja”.

Iste godine osvojili su prvo mesto na gitarijadi Vojvodine u Kisaču. Pored Čupavaca, bila je dugogodišnji član benda Zona Katastrofe, u kome najviše izdvaja nastup na Ratu Bendova u Sarajevu.

U poslednje dve godine svira u autorskom bendu Prvi Red. Deo je mentorskog tima Rok kampa za devojčice.

Isidora Jerić/ Photo: Strahinja Lukić
Isidora Jerić/ Photo: Strahinja Lukić

Isidora Jerić rođena je 1983. godine u Beogradu. Završila je osnovnu i srednju muzičku školu za klavir, a posle toga i Filozofski fakultet.

Svirala je klavijaturu u bendovima Bees, Parahelia, Fandango, Goatmare & The HellSpades, a pevala je lead i prateće vokale u bendovima Apartman 69, Sorabi, i Floyd.

Sa bendom Goatmare & The HellSpades nastupala je na više od 100 koncerata u zemlji i inostranstvu (Exit, Festival srpskog podzemlja, Zombi Walk Festival).

U okviru kolektiva FEMIX 2017. postala je mentorka za klavijaturu u timu Rok kampa za devojčice.

Marija Kovačina/ Photo: Adrija Kovač
Marija Kovačina/ Photo: Adrija Kovač

Marija Kovačina je montažer, inženjer i izvođač. Njene glavne oblasti delovanja su filmska montaža i dizajn zvuka za film.

Pore toga bavi se i DJ-ingom, muzičkom produkcijom i multimedijalnim performansom. Trenutno radi sa Panorama Films i Eho Animato kolektivom. Nastupa u bendu VIS LImunada kao vokal i perkusionista.

Marija Nikolić/ Photo: Promo (Rok kamp za devojčice)
Marija Nikolić/ Photo: Promo (Rok kamp za devojčice)

Marija Nikolić je multiinstrumentalistkinja i nastavnica muzičke kulture. Učestvovala je u raznim muzičkim projektima kao što je Art aparat, svirala je u nekoliko beogradskih bendova i dugogodišnji je član takođe beogradskog alternativnog hora Horkestar.

Poslednjih nekoliko godina aktivno se bavi DJ-ingom.

Marija Lazić/ Photo: Ana Danilović
Marija Lazić/ Photo: Ana Danilović

Marija Lazić je pijanistkinja i kantautorka. Istovremeno je završila Muzičku akademiju za klavir i Muzičku školu “Stanković” na jazz odseku.

Tokom školovanja radila je kao korepetitor, učestvovala je u televizijskom programu “Ja imam talenat” i plasirala se u polufinale.

Priključila se britanskom sastavu Mr. Clean 2015. godine, sa kojima je imala uspešnu turneju po Francuskoj. Bila je član više bendova različitih žanrova: Belgrade Sweethearts Trio, Acoustic kitchen, Beyonce tribute band i mnogih drugih.

Od 2017. radi na brodu nemačke kruzer kompanije Aida kao pijanista i korepetitor za tamošnje pozorište.

Objavila je svoj prvi singl “Diši duboko” 2018. godine, a drugi singl “Nisi tu” 2020. godine pod pseudonimom Majka Mara. Od 2019. godine Marija je jedan od muzičkoh trenera producentske kuće Musictone iz Hamburga.

Trenutno radi kao profesor klavira u Muzičkoj školi “Vojislav Lale Stefanović”.

Mila Veljić/ Photo: Promo (Rok kamp za devojčice)
Mila Veljić/ Photo: Promo (Rok kamp za devojčice)

Mila Veljić rođena je 1988. godine u Beogradu gde je završila muzičku školu za harmoniku i solo pevanje.

Diplomirala je 2021. godine na Visokoj školi elektrotehnike i računarstva u Beogradu, smer Audio i video tehnologije. Tokom studija krenula je na stručnu praksu u Kulturnom centru Grad, gde je i ostala da radi do kraja 2014. godine kao glavna osoba zadužena za tehniku.

Od 2010. do danas radila je na mnogobrojnim koncertima i kulturnim događajima kao tonac ili binski tehničar, među kojima su festivali Exit, Krokodil, Devet, Sound & Visions u Majdanpeku.

Trenutno je stalni tonac bendova Ab Re i Dol.

Nađa Vračarić/ Photo: Miljana Kankaraš
Nađa Vračarić/ Photo: Miljana Kankaraš

Nađa Vračarić rođena je 1997. godine u Novom Sadu. Od malena je počela da svira klavir i gitaru, a u svom prvom bendu bila je već na početku srednje škole.

Tokom školovaja počela je da piše svoja prva autorska dela, a kasnije svoj talenat je prenela i na ilustraciju i dizajn.

Nevena Ilić/ Photo: Nevena
Nevena Ilić/ Photo: Nevena

Nevena Ilić je samostalno naučila osnove gitare, zatim se upisala u školu gitare Čupavko. Osnovala je bend pod nazivom Lagum 2013. godine, sa kojim je na festivalu u klubu Danguba osvojila prvo mesto. Krajem 2015. počela je da uči sviranje bas gitare i otkrila da je to njena prava ljubav.

Od 2017. je član ženskog old school thrash metal benda Jenner. Pored Jennera, od oktobra 2020. počela je da svira ritam gitaru punk/metal bendu Klan.

Sanja Rakić/ Photo: Daniela
Sanja Rakić/ Photo: Daniela

Sanja Rakić rođena 1983. godine u Beogradu. Sa nepunih 15 godina počela je da svira gitaru, amaterski je učila preko raznih knjiga sa akordima.

Sa 16 godina počinje da se interesuje za bubnjeve po uzoru na Dejva Grola, kao i tadašnjeg feminističkog pokreta Grrrl Riot iz Sijetla koji ju je zainteresovao zbog ideje da devojke mogu da sviraju bilo koji instrument.

Pokret se borio protiv diskriminacije devojaka na tadašnjoj punk sceni i kroz parolu “All the girls to the front” ohrabrivao žene da bez straha stanu u prve redove na koncertima.

Tokom srednje škole svirala je u tri ženska benda, među kojima je Plump postigao dosta uspeha na tadašnjoj alternativnoj sceni u periodu između 2000. i 2007. godine.

Posle duge pauze, 2012. godine formirala je bend Replicunts – tročlani all female punkrock bend iz Beograda. Tokom Replicunts karijere nizali su koncerti u zemlji i inostranstvu, od manjih klupskih svirki do nastupa na festivalima, kao što su Exit, To be Punk, Revolution Festival, FSP…

Iza sebe sa ovim bendom imala je uspešnu turneju po Srbiji i regionu kao i evropsku turneju po Francuskoj, Belgiji i Španiji.

Sara Nikolić/ Photo: Promo (Rok kamp za devojčice)
Sara Nikolić/ Photo: Promo (Rok kamp za devojčice)

Sara Nikolić završila je osnovnu muzičku školu za gitaru u Aleksincu. Bila je član srednjoškolskog hora sa kojim je nastupala na raznim takmičenjima, kako u Srbiji tako i u inostranstvu. Povremeno je nastupala i sa jagodinskim crkvenim horom.

Bend Jack Napes osnovala je 2010. sa svojim drugom, gde je svirala bas gitaru i pevala prateće vokale. Posle sviranja pesama indie rock bendova kao što su White Stripes, Kasabian i Black Keys, radili su na autorskom materijalu.

Sa bendom je nastupala na raznim mestima u Beogradu, a 2013. Jack Napes se plasirao na Demofest u Banjaluci. Bend je prestao sa radom 2018. godine, ali već krajem 2019. pridružuje se novom sastavu Penny Royal u kome radi na autorskoj muzici.

Nemesis/ Photo: AleX
Tijana Milivojević, Nemesis/ Photo: AleX

Tijana Milojević je rođena 1994. Detinjstvo je provela u Užicu, gde je stekla i prva znanja iz oblasti muzike. Sa četrnaest godina je dobila svoju prvu gitaru i tada počinje njeno muzičko putovanje.

Čim je naučila kako da naštimuje instrument, počela je da skida pesme bendova koje je tada slušala, kao što su Nirvana, Rammstein, Nightwish, Metallica i Rage Against the Machine.

Prvi nastup je imala na priredbi u srednjoj školi, a nešto kasnije dolazi i prvi bend sa kojim je imala svirku u lokalnom pabu. Studije filozofije upisala je 2013. godine, a muziku je stavila u drugi plan.

Međutim, 2015. godine je dobila poziv da se priključi ženskom bendu Nemesis i tada je počela ozbiljnije da se bavim muzikom.

Olga Kepčija/ Photo:AleX
Olga Kepčija/ Photo:AleX

Pored već očekivanih časova i bendovskih proba, polaznice kampa će svoje muzičko umeće upotpuniti i edukativnim programima posvećenim različitim muzičkim žanrovima, muzičkom novinarstvu, sjajnim ženama u muzici…

Polaznice ovogodišnjeg kampa će imati prilike i da se upoznaju sa nekim od naših aktivnih muzičarki, među kojima su Sofija Knežević, Natalee, Katarina Ranković, Marija Matejić, kao i radijskom novinarkom Olgom Kepčijom.

Milica Crkvenjakov, koja stoji iza popularnog YouTube kanala Draga devojčice, vodiće deo edukativnog programa.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime