Home»Kult»Preminuo kultni muzičar Draško Drak Nikodijević, basista i pevač Igre Staklenih Perli

Preminuo kultni muzičar Draško Drak Nikodijević, basista i pevač Igre Staklenih Perli

17
Shares
Pinterest Google+
Draško Drak Nikodijević/Photo: facebook
Draško Drak Nikodijević/Photo: facebook

Draško Drak Nikodijević, basista i pevač nekada kultne grupe Igra Staklenih Perli , a potom osnivač White Rabbit benda, preminuo je u 65. godini.

Uzrok smrti nije saopšten, ali zna se da je Drak pre dve godine imao tešku operaciju srca zbog koje se vratio u Beograd iz Njujorka, gde je godinama živeo i radio.

Nikodijević je bio jedan od rodonačelnika i najznačajnijih predstavnika jugoslovenskog psihodeličnog roka.

Drake je rođen u Novom Sadu, a detinjstvo je proveo u Sremskim Karlovcima. Potom se s roditeljima seli u Beograd, gde je počeo da svira harmoniku školskom orkestru, ali se i  upoznao s rokenrolom.

Porodica se seli u Njujork 1971. godine, a Drake tamo kupuje svoju prvu Fender Precision bass gitaru, koju je sačuvao do kraja.

Po povratku u Beograd posle tri godine ušao je u rokenrol, ali i stekao prva psihodelična iskustv i uskoro se pridružuje bendu Igra Staklenih Perli.

Bend su 1976. godine osnovali školski prijatelji Zoran Lakić (klavijatura), Vojkan Rakić (gitara) i Predrag Vuković (udaraljke), a dobio je ime prema po knjizi “Igra staklenih perli” Hermana Hesea. Grupa je bila pod uticajem benda Ken, ranih radova Pink Floyda, Hawkwind, Tangerine Dream i Džimija Hedriksa ali bend nije imao nastupe sve do dolaska gitariste i pevača Draška u bend.

Posle uspešnih albuma “Igra staklenih perli” (1979)i “Vrh svetlosti” (1980) on napušta bend i sledni mračan period u njegovom živtu, po sopstvenom priznaju ispunjen teškim drogama. Nekako u to vreme osniva i White Rabbit Band, ali već 1987. sam odlazi u Njujork kako bi pronašao spas.

Međutim, u East Harlemu, upada u novi krug pakla droge. 1992. odlazni nalečenje, gde se upoznaje sa meditacijom, a umđeuvremenu radio kao prevodilac na lokalnim sudovima i za State Dept. u Vašingtonu. Kroz nekoliko godina postaje učitelj meditacije, instruktor Art of Livinga, reiki majstor i još toga. Nastavlja i rad na projektu White Rabbit, ali to mu nije dovoljno. pa se 2005. seli u Detroti, Mičigen, gde je, kako je pričao, učio da postane “pravi Amerikanac iz predgrađa”.

Draško Drak Nikodijević/Photo: Dom omladine Beograda
Draško Drak Nikodijević/Photo: Dom omladine Beograda

Ipak, razočaran u “amerčki san” vraća se u Beograd gde  2011. obnavlja Igru Staklenih Perli i krće na regionalnu mini-turneju i u snimanje novog albuma. Međutim, to nije uspelo i on se vraća White Rabbit Bandu s kojim obilazi bivšu domovinu s šrojektom “Psihodelični vašar”, ali ne uspeva da pobegne od depresije i samubilačkih misli. Pre dve godine doživeo je težak srčani udar, a posle toga je pričao da je doživeo šrosvetljenje i da planira “Char Dham Yatra” hodočašće na severu Indije, visoko na Himalajima.

Nije dočekao.

Putuj Drak, možda s druge strane pronađeš to što si tražio.

Previous post

Tragična sudbina dve princeze sa Dedinja... Smrt sestara MIjatović i dalje je pod velom tajne, ostale su samo pesme grupe VIA Talas...

Next post

Poglavlje koje nam je nedostajalo... Etherstone predstavio debi album "The Missing Chapter"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *