Home»Muzika»Svet izgubio velikog bluzera… Basista ZZ top Dasti Hil umro u 72. godini

Svet izgubio velikog bluzera… Basista ZZ top Dasti Hil umro u 72. godini

4
Shares
Pinterest Google+
Dasti Hil/Photo: Larry Marano/shutterstock
Dasti Hil/Photo: Larry Marano/shutterstock

Basista legendarne grupe ZT Top Dasti Hil, koji je svirao sa teksaškim blues rock triom više od 50 godina, umro je u 72. godini.

“Tužni smo zbog vesti danas da je naš prijatelj Dasti Hil preminuo u snu kod kuće u Hjustonu u Teksasu”, rekli su ostali članovi benda Bili Gibons i Frenk Berd u saopštenju. “Nama, zajedno sa legijama obožavalaca ZZ Topa širom sveta, nedostajaće tvoje postojano prisustvo, tvoja dobra priroda i trajna posvećenost pružanju tog monumentalnog zvuka “Topu”. Zauvek ćemo biti povezani sa tim “Blues Shuffleom u C.” Nedostajaćeš nam, amigo”.

“We are saddened by the news today that our Compadre, Dusty Hill, has passed away in his sleep at home in Houston, TX. …

Posted by ZZ Top on Wednesday, 28 July 2021

 

Hil nije bio originalni basista ZZ Topa, ali pridružio se nedugo pre nego što su objavili svoj debi album 1971. godine, i ostao je ključni deo grupe kroz najnovije albume i turneje. Za sve to vreme, sastav su činili samo Hil, Gibons i Berd, što ih je učinilo jednim od najstabilnijih izvođača u istoriji roka.

To je kliše i zvuči tako pojednostavljeno, ali sve što je nama trojici zaista važno je da uživamo u zajedničkoj svirci – objasnio je Hil za Classic Rock 2010. – I dalje to volimo, ali i dalje dobijamo šansu da budemo na sceni. Takođe imamo dovoljno zajedničkog da održimo vezu među nama, ali dovoljne razlike da zadržimo svoju individualnost. I nakon toliko vremena, svi znamo šta druge pokrće i šta ih čini ljudima kakvi jesu.

Hil je odrastao u Dalasu u Teksasu i počeo je da svira bas sa 13 godina.

– Većina basista su prvo bili gitaristi – rekao je piscu Geriju Grafu 2016. – Ja nisam. Bio sam pevač i vratio sam se iz škole i tamo je bila bas gitara, a te noći sam svirao u baru. Nije bilo baš dobro, ali sam naučio kako da sviram na sceni, a sramota je veliki motivator.

\Uspeh za bend stigao je 1973. godine sa “Tres Hombres” zahvaljujući hit singlu “La Grange”. Iste godine  svirali su sa Rolling Stonesima Havajima. – Ljudi bi nas gledali na pozornici, spustili vilice i stenjali – rekao je Hil za Rolling Stone 1974.  – Na kraju smo ih jednostavno oduvali i oni bi vrištali da se vratimo. Osećali bismo se nekako smešno kada bi nas Stonesi gledali s leđa i čekali da završimo.

Tokom zastoja u karjeri, Hil i Gibons su pustili dugu bradu. A kada su se 1979. ponovo udružili, postigli su ogroman pogodak sa “Cheap Sunglasses”.  Ali “Eliminator” iz 1983. pretvorio je ZZ Top u MTV super zvezde. Singlovi “Sharp Dressed Man”, “Gimme All Your Lovin” i “Legs” bili su neizbežni i do danas su ostali klasični rok radijski hitovi. Pa iako je njihov uspeh počeo da opada devedesetih, bend nije prestajao sa turnejama i uvek je imao ogromnu publiku. 2004. uvršteni su u Rock & Roll Hall of Fame.

HL/Izvor: rollingstone.com

Previous post

Kad Lordi filozofira, ceo svet sluša... "Stoned at the Nail Salon" na vrhu svetskih top lista

Next post

Kako su Led Zeppelin ostali bez 203.000 dolara tokom turneje po Americi... a to je pre 48 godina bilo baš mnoooogo para

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *