Home»Muzika»Koncerti na Zidiću… Peter Zirbs 30. jula na Platu Milana Mladenovića

Koncerti na Zidiću… Peter Zirbs 30. jula na Platu Milana Mladenovića

5
Shares
Pinterest Google+
Peter Zirbs, projekat Azure (Beogradski jazz festival 2020)/ Photo: AleX
Peter Zirbs, projekat Azure (Beogradski jazz festival 2020)/ Photo: AleX

Koncerti na Zidiću, koje Dom omladine Beograda od 2013. godine organizuje na Platou Milana Mladenovića, postali su jedan od omiljenih letnjih kulturnih programa za sve Beograđane i goste našeg glavnog grada.

U devetoj sezoni, nastavljamo da na otvorenoj sceni otkrivamo nove bendove i predstavljamo neke stare muzičke znance.

U petak 30, jula od 20:00 časova na Platou Milana Mladenovića nastupiće Peter Zirbs.

Peter Zirbs/ Photo: Peter Draxl (promo, Dom omladine Beograda)
Peter Zirbs/ Photo: Peter Draxl (promo, Dom omladine Beograda)

Peter Zirbs, multinstrumentalista, kompozitor i muzički producent iz Austrije, u okviru devete sezone Koncerata na Zidiću premijerno će promovisati EP “Splinters” (Fabrique Records), koji će biti objavljen u septembru.

Domaća publika već je imala prilike da se u Domu omladine upozna sa stvaralaštvom ovog izuzetno nadarenog umetnika, a posebnu povezanost sa Beogradom Zirbs potvrđuje i ovogodišnjim nastupom: svoje nove kompozicije po prvi put će ekskluzivno predstaviti upravo u našem glavnom gradu.

Peter Zirbs/ Photo: Tim Cavadini (promo, DOB)
Peter Zirbs/ Photo: Tim Cavadini (promo, DOB)

Iako se i na njegovim prethodnim izdanjima često mogu čuti eksperimentalne kompozicije, na novom, u potpunosti instrumentalnom, “Splintersu” Zirbs daje mnogo više prostora svojoj umetničkoj strani i ističe svoju muzičku svestranost.

– “Splinters” je mala kolekcija instrumentalnih numera koja je nastala u prethodnih 12 meseci, a u kojima sam se bavio temama i osećanjima koja su me dotakla. Kompozicije nistu toliko ispitivanje samog sadržaja tema i osećanja koje su me okupirale, već više način da se kroz njih suočim sa nelagodnošću – lek, olakšanje i podrška – kaže Zirbs.

Na novom izdanju će se naći četiri numere: “Splinter I”, “Splinter II (Prime Numbers)”, “Hostile Design” i “Dance of the Morgellons”.

U prvom singlu sa novog izdanja, numeri “Splinter I”, Zirbs razigrano spaja muzički minimalizam, zvuke klavira i sintisajzera, u hipnotičke, elektronske minijature.

Muzički, ponovo obrađuje svoje viđenje trenutnih činjenica i stvarnosti na koju smo navikli, a koja kao da se rastvara u hiljade komada pred našim očima i više se ne može sastaviti u prvobitni oblik.

– U numeri “Splinter II (Prime Numbers)” eksperimentisao sam sa različitim instrumentima koji sviraju u različitim ritmičkim taktovima zasnovanim na prostim brojevima. Efekat koji ova kompozicija ima na mozak je nešto poput desinhronizacije moždanih hemisfera – ističe Zirbs i dodaje:
– Posle kvazi-romantičnih pesama sa mog debi albuma, pokušavam da pomerim sopstvene granice i u svoje stvaralaštvo ugradim više eksperimentalnih elemenata, prevodeći nejasna osećanja u muziku.

Peter Zirbs jedan je od ključnih autora na čuvenoj rejv i tehno sceni Beča, još od 90-ih prošlog veka.

Tokom godina objavljivao je pod nekoliko pseudonima i za različite ektikete, a u domenu elektronske muzike sa svojim kolektivom konsorten™ ostvario je veliki uspeh ne samo u Austriji, već i širom Zapadne Evrope.

Producirao je albume za brojne kolege i komponovao je muziku za nekoliko umetničkih filmova.

Od početaka svoje karijere eksperimentisao je sa analognim sintizajzerima i u svom stvaralaštvu uspešno je brisao žanrovske granice i postao prepoznatljiv po svojoj energičnoj i “sirovoj“ produkciji.

Posle dve decenije aktivnog prisustva na sceni, 2018. konačno je objavio solo album “What if we don’t exist?“ (Fabrique Records) koji je dobio izuzetne kritike međunarodne muzičke zajednice.

Prethodni EP “On A Beautiful Day” (Fabrique Records), doneo je izvesnu notu proročkog u odnosu na vreme u kojem živimo, aktuelna dešavanja u svetu i fazu koju kao čovečanstvo prolazimo: od urušavanja mnogih ustaljenih formi življenja i ponašanja, do nekih novih početaka – sve to sa jakim ličnim doživljajem ovog procesa.

U međuvremenu je objavio dva singla: “Belgrade“ i “Ideal” (feat. Christelle Constantin).

Peter Zirbs, u svom jedinstvenom stilu, domaćoj publici predstavlja najbolje od elektronike, minimalizma, eksperimentalne i avangardne muzike današnjice.

Previous post

P!nk plaća kaznu umesto norveških rukometašica na pesku koje su odbile da nose bikini na utakmici...

Next post

Kad se Robert Smit "dohvatio" Hendriksa... nastala je najluđa verzija "Purple Haze" ikada

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.