Home»Kult»Kad se Robert Smit “dohvatio” Hendriksa… nastala je najluđa verzija “Purple Haze” ikada

Kad se Robert Smit “dohvatio” Hendriksa… nastala je najluđa verzija “Purple Haze” ikada

4
Shares
Pinterest Google+
Dimi Hedriks, Robert Smir/Photo: screenshit
Dimi Hedriks, Robert Smir/Photo: screenshit

Iako imena Robert Smit, The Cure i Džimi Hendriks obično ne idu ruku pod ruku, post-pank bend i goth pioniri odlučili su da se okušaju u obradi “Purple Haze” u dezorijentišućoj verziji hita rok zvezde.

Robert Smit o svojoj “najgoroj” pesmi:  Napisao sam je kao poklon za venčanje mojoj dragoj, ali nije ispala baš najbolje… u šoku sam što je ljudi vole

S obzirom na izvanredno nasleđe koje je iza sebe ostavio Hendriks, grupa umetnika udružila je snage 1993. godine kako bi proslavila njegovu muziku stvarajući tribute album “Stone Free: A Tribute to Jimi Hendrix”. The Cure je na izdanju objavio jednu od njihovih najupečatljivijih verzija kultnog singa.

Ploča je iskombinovala vrhunske muzičare kao što su The Cure, Erik0 Klepton, Pretenders, Seal i supergrupu koju su činili Kris Kornel  zajedno sa članovima Pearl Jama Majko Mekredijem, Džefom Amentom i Metom Kameronom, a na njoj se našlo 14 različitih obrada kultnih pesama Džimija Hendriksa. Prema beleškama na albumu, “umetnici su ohrabreni da ne samo da snime jedan od svojih ličnih favorita već i da svoj pečat stave na Džimijeve pesme”.

Od Kokera i Dženis, do The Clash i Hendriksa… Ovo su 10 covera koji (možda) zvuče bolje od originala

Pomalo predvidljivo, neki od uključenih muzičara odlučili su se za tradicionalniju verziju pesme Hendriksa, koja su se prilično podudarala sa originalnim delom čuvenog gitariste. Ipak, nekolicina izabranih odlučila je umesto toga da napravi radikalno različite interpretacije koje su se više podudarale sa njihovim ličnim stilom.

Odlučivši da obrade “Purple Haze”, drugi singl koji je 1967. godine objavio Jimi Hendrix Ekperience, The Cure su učini upravo to. Legendarnu pesmu su učinili “svojom”.

HL/Izvor: faroutmagazine.co.uk

Previous post

Koncerti na Zidiću... Peter Zirbs 30. jula na Platu Milana Mladenovića

Next post

"Your Hopes Are Dead"... Latebloom predstavio prvi video singl

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *