Home»Film»Stiv Vaj otkrio: Zbog filma “Crossroads” morao sam da se vratim svom unutrašnjem mraku… bilo je to kao da padam u beskrajnu crnu rupu…

Stiv Vaj otkrio: Zbog filma “Crossroads” morao sam da se vratim svom unutrašnjem mraku… bilo je to kao da padam u beskrajnu crnu rupu…

4
Shares
Pinterest Google+
Crossroads/Photo: YouTube printscreen
Crossroads/Photo: YouTube printscreen

Legendarni gitarista Stiv Vaj otkrio je da je “upao u crnu rupu” dok je snimao kultni blues biografski film “Crossroads” sa Ralfom Mačiom i legendama gitare Rejom Kuderom i Arlenom Rotom: – To je štetno uticalo na moje mentalno i fizičko zdravlje – kaže on.

Vaj je debitovao na velikom ekranu svirajući kao đavolji gitarista Džek Batler u kultnom filmu. Legendarne scene pokazuju kako Vaj demonstrira svoje neverovatne gitarske veštine. Muzičar se tek nedavno otvorio za priču o mračnom mestu na koje je otišao zbog uloge. Priznao je: – Postaješ ono što stvaraš, a u tim ranim danima stvarao sam puno mračnih stvari.

Vaj je počeo da bude poznat kada se 1980. godine, sa samo 20 godina, pridružio bendu Frenka Zape, pre nego što je započeo samostalnu karijeru 1983.

Crossroads/Photo: YouTube printscreen
Crossroads/Photo: YouTube printscreen

U nikad ranije objavljenom intervjuu za Guitar World govorio je o opasnostima tih ranih godina:

– Bilo je vreme u mom životu kada sam bio vrlo voljan i sposoban da projektujem vrlo mračnu auru. Otkrio sam da je imala štetan uticaj na moje mentalno i fizičko zdravlje i zapravo sam se uvukao u crnu rupu. Na moju sreću, uspeo sam da se izvučem nakon nekoliko godina.

Prodao je dušu đavolu i umro kad je imao 27… Svi su učili od njega, a ovo je 5 najboljih covera Roberta Džonsona

Međutim, vratio se tom unutrašnjem “mraku” za ulogu u “Crossroadsu”, svirajući kao gitarista koji je svoju dušu prodao đavolu.

Vaj je dodao: – Tokom snimanja filma “Crossroads”, dozvolio sam da me ta aura još jednom prožme. Bilo je teško, jer je lako biti ponovo uvučen u takav način razmišljanja i ponašanja. Muzika je bila manje-više sporedna u odnosu na stav.

Vaja su prvobitno zvali samo da bi svirao gitarsko solo za ključni duel filma, ali otkrio je kako mu je trebalo više mesta na ekranu. Rekao je:

– Pozvao me Rej Kuder i pitao me bih da li bih želeo da sviram na saundtreku jer im je za ovu gitarski-duel scenu bio potreban gitarista kao ja. Pročitao sam scenario, napravio koncept dvoboja i snimili smo.

– Nakon što me je režiser (Volter Hil) upoznao i čuo snimak, pitao me da li bih bio zainteresovan da učestvujem u filmu. Prvo sam mu rekao ne, ali onda sam ponovo pročitao scenario i osetio da bi određena strana moje ličnosti mogla da se odnosi na lik Džeka Batlera. Ostalo je celuloidna istorija.

ROĐENDAN “ĐAVOLOVOG GITARISTE”… Stivi Vaj rođen je 6. 6. 1960. Slučajno?

Klimaks filma prikazuje dramatičnu bitku na gitari između Vajevog lika i ambiciozne mlade zvezde Eugena Martona, koga glumi legenda “Karate Kida” Ralf Mačio. Učitelj gitare Arlen Rot trenirao je Mačija tokom snimanja, ali glumčeve gitarske deonice na ekranu zapravo je izvodio Rej Kuder.

– Verujem da je muzika u “Crossroadsu” i cela ideja duela bila energična i dobro postavljena, a deca na to reaguju… Bila mi je čast da sarađujem s Rejom kuderom. On je zaista briljantan i talentovan na vrlo zemaljski način. Biti deo ovog filma bilo je sjajno. Mnogo sam se zabavljao s Arlenom Rotom. Film je poput trenutne slike za mene u određenom trenutku u mom životu. Brzo sam kapirao sve, jer sam, srećom bio okružen sjajnim ljudima – rekao je na kraju Vaj.

HL/Izvor: express.co.uk

Previous post

Džejms Blant mrtav bolestan od korone i raspadnutog glasa ipak održao koncert u Londonu... pa onda žestoko uvredio Kineze

Next post

Danga, Stain i The Doomsday 5. avgusta u klubu Fest

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.