Projekcijom filma “Pod zvezdama Pariza” zatvoren Festival francuskog filma u Beogradu

0
177
Klaus Dreksel, Fesatival francuskog filma/ Photo: Promo (Kombamk dvorana)
Klaus Dreksel, Fesatival francuskog filma/ Photo: Promo (Kombamk dvorana)

Premijerom drame “Pod zvezdama Pariza” reditelja Klausa Dreksela sa Katrin Fro u glavnoj ulozi, sinoć je zvanično završen Festival francuskog filma.

Film je prikazan i u Kombank Dvorani u nešto ranijem terminu. Pre početka projekcije, na obe lokacije, publici je pušteno video obraćanje reditelja  Klausa Dreksela koji je izrazio oduševljenje što njegov film zatvora festival:

– Film je inspirisan dokumentarnim filmom “Na kraju sveta”, koji sam snimao od 2012. do 2013. godine i čija je glavna tema bio život beskućnika, te sam sa njima i boravio godinu dana. Nekoliko godina kasnije, na naše veliko iznenađenje kontaktirala nas je Katrin Fro, koja je i glavni akter u “Pod zvezama Pariza” , tako da smo uz njenu veliku pomoć, želeli da u filmu istaknemo ženski lik. Cilj nam je bio da film sa jedne strane podseća na bajku, a sa druge da oslikava surovi realizam – rekao je Dreksel.

Pod zvezdama Pariza/ Photo: Promo (Kombank dvorana)
Pod zvezdama Pariza/ Photo: Promo (Kombank dvorana)

Pored Katrin Fro, uloge u ovom filmu tumače i glumica i reditelj Dominik Fro i Mahmadi Jafa (poznat po aktuelnoj francuskoj seriji “Obećavam ti“).

Radnja filma prati Kristinu koja je beskućnica u Parizu. Jedne zimske noći zatiče Sulija, osmogodišnjeg eritrejskog dečaka, koji jeca ispred svog skloništa. Vezani svojim marginalnim uslovima, zajedno kreću na putovanje kako bi pronašli njegovu majku u Parizu.

Podsetimo, u okviru pet festivalskih dana prikazano je 12 ostvarenja francuske kinematografije na tri lokacije : Kosančićevom vencu, Kombank Dvorani i platformi MojOFF.

Omaž francuskom filmu, več treću godinu održava se u organizaciji Francuskog instituta, Kombank Dvorane i MCF MegaCom Filma.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime