10 godina bez Delče…  Poslednja njegova pesma zvala se – “Dobro je”… i to govori sve

0
342
Milan Delčić-Delča/ Photo: Promo Long Play
Milan Delčić-Delča/ Photo: Promo Long Play

Muzičar i multimedijalni umetnik Milan Delčić Delča preminuo je na današnji dan pre deset godina.

Delčić je bio jedan od najupečatljivijih i najprepoznatljivijih glasova jugoslovenske rokenrol scene što je zabeleženo, između ostalog, u hitovima grupe U škripcu “Siđi do reke”, “Beograd spava”, “Nove godine”, “Koliko imaš godina” i solo pesmama “Hajde lagano”, “S’ jezikom u usta”…

Sa grupom U škripcu snimio je albume “Godine ljubavi” (1982), “O je!” (1983), mini album “Nove godine”(1983), “Budimo zajedno” (1984) i “Izgleda da mi smo sami” (1990).

Po raspadu matičnog benda, Delča kreće u samostalnu karijeru i sa pratećim bendom Sklekovi snima albume “Delča i sklekovi” (1994), “S’ jezikom u usta” (1994) i “Krenuo sam davno, ne sećam se gde” (2003).

Pre dve godine uticajna novotalasna grupa, čiji albumi danas imaju antologijski status, dobila je svoje prvo kompilacijsko izdanje u izdanju Croatia records.

PESMA ZA KRAJ KONCERTA… GRADSKI HOR OBRADIO KULTNU PESMU “BEOGRAD SPAVA” GRUPE U ŠKRIPCU

“Greatest Hits Collection” donosi dvadeset velikih hitova benda koji se s prvim albumom, rečima novinara i muzičkog kritičara Bojana Mušćeta, iz alternativnog miljea transformisao u pravu pop atrakciju.

U novembru prošre godine grupa U škripcu objavila je alternativnu verziju pesme “Kao u boji” na 60. rođendan Delče, u godini u kojoj se navršavaju četiri decenije od njihovog osnivanja.

Pesmu sa prvog albuma benda U škripca “Godine ljubavi” (1982), gitarista Aleksandar Vasiljević Vasa je, uz pomoć producenta te ploče Saše Habića, zvučno približio današnjim produkcijskim standardima, kao rezultat dobivši singl “Kao u boji (Alternative Version 2020)”.

Da podsetimo, Delča je u Domu omladine Beograda 10. marta 2007. godine održao poseban koncert na kome su mu se pridružili skoro svi članovi grupe U škripcu. Živi album sa tog koncerta “Jubilarnih 20 i nešto godina” (2008) objavljen je pod imenom “Delča i U škripcu”.

Poslednja Delčina pesma “Dobro je” objavljena je na godišnjicu njegovog rođenja 19. novembra 2012. godine, a na isti dan naredne godine otkrivena je spomen ploča na kući u kojoj je živio i stvarao, u beogradskoj opštini Čukarica.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime