Home»Film»“Nečista krv – greh predaka“ Milutina Petrovića i “Ja nikada ne plačem” Pjotra Domalevskog danas na programu Festivala evropskog filma Palić

“Nečista krv – greh predaka“ Milutina Petrovića i “Ja nikada ne plačem” Pjotra Domalevskog danas na programu Festivala evropskog filma Palić

4
Shares
Pinterest Google+
Nečista krv – greh predaka/ Photo: This and That produkcija, dozvoljeno objavljivanje
Nečista krv – greh predaka/ Photo: This and That produkcija, dozvoljeno objavljivanje

U četvrtak, 22. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21:00 čas svetsku premijeru će imati film “Nečista krv – greh predaka” Milutina Petrovića, dok je u 23:00 na programu  ostvarenje “Ja nikada ne plačem” Pjotra Domalevskog iz Poljske.

Film “Nečista krv – greh predaka” prati priču o Hadži Trifunu, uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom.

Posle svetske premijere, publici će se pokloniti ekipa filma – reditelj  Milutin Petrović, glumci Dragan Bjelogrlić, Nela Mihailović, Katarina Radivojević, Anđela Jovanović i drugi.

Ja nikad ne plačem/ Photo: Promo (Festival evropskog filma Palić)
Ja nikad ne plačem/ Photo: Promo (Festival evropskog filma Palić)

U ostvarenju “Ja nikada ne plačem” Ola, sedamnaestogodišnjakinja iz malog grada u Poljskoj, sama kreće u stranu zemlju.

Ispostaviće se da je to putovanje njenog života, putovanje u nepoznato, na kojem će pokušati da se ponovo poveže sa svojim otuđenim ocem.

U selekciji Paralele i sudari, u bioskopu Abazija na Paliću će biti prikazani filmovi “Branka” mađarskog reditelja K. Kovača Akoša (17:00), “Nun of your business” hrvatske rediteljke Ivane Marinić Kragić (17:20) i “Tabija” Igora Drljače u kanadsko-bosanskoj koprodukciji (19:00).

Radnja filma “Branka” smeštena je u Jugoslaviju 1991. gde se istoimena glavna junakinja daleko od ratnih područja zapošljava u porodilištu državne bolnice.

Mlada žena je sasvim sama, ali ispostavilo se da usamljenost nije najteži teret koji mora da nosi – novorođenčad nestaju iz bolnice.

Nun of your business/ Photo: Promo (Festival evropskog filma Palić)
Nun of your business/ Photo: Promo (Festival evropskog filma Palić)

Film “Nun of your business” u središtu radnje ima dve časne sestre koje su se upoznale u samostanu i zaljubile. Pratimo njihovu priču od zaređenja u potrazi za duhovnijim i boljim životom pa do odluke o napuštanju samostana.

Glavni junak filma “Tabija” je Faruk, siroče koje živi sa bolesnom bakom u zapuštenom sarajevskom predgrađu, provodeći dane u potrazi za metalnim otpadom i ne prezajući od sitnog kriminala. Jednog dana upoznaje Monu, plahu tinejdžerku iz politički moćne i bogate porodice.

Selekcija Slovenija u fokusu će od 17:00 časova u bioskopu Eurocinema u Subotici predstaviti kratki dokumentarni film “Rešetari sa Crvenog krsta: vek trajanja u Beogradu”  Dragomira Zupanca, a potom i dugometražni dokumentarac “Rastanak” u režiji Petre Seliškar – filozofsku meditaciju o životu slovenačkog poete, gitariste i lautiste Tomaža Pengova, čiji je album “Otpotovanja” iz 1973. bio prvi kantautorski album u nekadašnjoj SFRJ.

Photo: Promo
Photo: Promo

U okviru selekcije Novi mađarski film, u bioskopu Eurocinema u Subotici u 19:00 na programu je ostvarenje “Ovako si savršena” Petera Varšiča.

Ova dramedija o lažima  prati muškarca iz sveta oglašavanja, koji lažira romantičnu vezu sa autorkom bestselera o samopomoći, da bi lansirao svoju književnu karijeru.

U selekciji Novi evropski dokumentarni film, u 19:00 časova u Art bioskopu Lifka u Subotici biće prikazano ostvarenje “Interegnum” (režija: Fernando Gómez-Luna i César Souto Vilanova) koji tematizuje konverzaciju između dvoje ljudi na različitim kontinentima, u vreme aktuelne globalne pandemije.

Na istoj lokaciji, u selekciji Eco Dox od 17:00 na repertoaru je  film “Algoritamsko ostrvo” gruzijske rediteljke Tekle Aslanišvili, a u 18:00 “Ukradena riba” (režija: Gosia Juszczak).

U bioskopu Abazija na Paliću, publika će od 15:00 časova moći da pogleda pet filmova iz selekcije EFA shorts, a za 21;00 zakazana je specijalna projekcija dokumentarno-animiranog filma “Prizor iz života džukca” Tanje Brzaković, koji prati sudbine sedam pasa lutalica.

U selekciji Mladi duh Evrope, na istom mestu će od 22:00 časa biti prikazana tri kratkometražna ostvarenja.

Previous post

Tea predstavila video singl "Lagano", pesmu o bezbrižnosti i svetu bez problema

Next post

Džejmi Li Kertis otkrila: Muzika Grete Van Fleet mi je pomogla da snimim "Halloween Kills"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *