Cane o preplitanju muzike i duhovnosti: Celog života se pitaš “kuda vodi ovaj put”… ali moraš da budeš spreman da čekaš na odgovor

0
117
 Partibrejkers/ Photo: AleX
Partibrejkers/ Photo: AleX

Razgovor sa Zoranom Kostićem Canetom o preplitanju duhovnosti, pojanja i savremenog mužickog izraza održan je juče u Velikoj sali čačanske Biblioteke kao prvi večernji program u okviru manifestacije “Horska sretanja” koju organizuje Udruženje “Irmos”.

Osim pevača Partibrejkersa, u razgovoru su učestvovale predstavnica “Irmosa” Irena Čolović i Tanja Vuković iz Gradske biblioteke.

ZORAN KOSTIĆ CANE: ROKENROL ČUVA ZDRAV RAZUM

Čolović je iskoristila priliku da se osvrne na bogat, sedmodnevni program manifestacije i na cilj organizacije ovih svečanosti.

– “Horska sretanja” smo pripremili sa idejom da negujemo duhovno-muzički identitet, da izučavamo i čuvamo crkvenu horsku muziku koju smo dobili u nasleđe. Duhovne akademije se uglavnom organizuju u manastirima u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, tu su gotovo sva dešavanja – svete liturgije, naravno, ali i horske probe i prateća predavanja. Naša želja je bila da izađemo i izvan okvira manastira, da duhovno oplemenimo svoj grad – kazala je Čolović.

CANE: KLINCIMA JE LAKŠE NEGO NAMA. ONI NE ZNAJU ŠTA IH ČEKA, A MI SMO U STRAHU OD TOGA ŠTO ZNAMO ŠTA IH ČEKA

U svom jednočasovnom izlaganju, Kostić je govorio o muzici koju sa ostalim članovima Partibrejkersa stvara gotovo 40 godina, o svom duhovnom razvoju, traženju pravog puta, uticaju muzike na formiranje ličnosti i kreiranju muzičkog ukusa.

Pored toga, govorio je i o potrebi da se kritički razmišlja i da se razotkrivaju manjkavosti društvenog sistema u kojem živimo, kao i o teretu popularnosti onih ljudi koji se bave muzikom koja razobličava moralni pad čoveka.

Kako on navodi, ujedno je to bio i “verbalni hod po trapezu koji je trasirao put do skrivenih odaja duše, koja i pored svih iskušenja molitvom Gospodu ima šansu da preživi i doživi duhovni preobražaj”.

– Celog života bio sam na strani pravde. Celog života se pitaš “kuda vodi ovaj put”. Ali moraš da čekaš na odgovor. Liturrgija je najkorisnije provedeno vreme – rekao je Cane.

Pogledajte šta je još rekao lider Partibrejkersa u prilogu TV Galaksija 32:

HL/Izvor: Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime