Home»Film»Svečanom dodelom nagrada završen 49. Filmski festival u Sopotu

Svečanom dodelom nagrada završen 49. Filmski festival u Sopotu

4
Shares
Pinterest Google+

U subotu, 17. jula održana je svečana dodela nagrada 49. izdanja Filmskog festivala u Sopotu. koji je realizovan u produkciji Centra beogradskih festivala, uz saradnju sa Centrom za kulturu Sopot.

Žiri takmičarskog programa 49. Filmskog festivala u Sopotu u sastavu: Jovan Marković (scenarista, predsednik), Slobodan Skerlić (reditelj) i Milan Nikodijević (producent) dodelio je sledeće nagrade:
– Grand Prix festivala filmu “Ajvar”
– Nagradu za najbolju režiju Srdanu Goluboviću za film “Otac”
– Nagradu “Mira Stupica” za najbolju žensku ulogu Mihaeli Stamenković
– Nagradu “Bata Živojinović” za najbolju mušku ulogu Filipu Đuriću
– Nagrada žirija publike pripala je filmu “Realna priča”

Filmski festival u Sopotu/ Photo: Promo
Filmski festival u Sopotu/ Photo: Promo

Nagrada Grand Prix festivala dodeljena je producentkinji filma “Ajvar” (režija Ana Maria Rossi, u produkciji Biberche production), za melodramski intoniranu priču, napisanu i realizovanu van stereotipa, koja nam na svež i originalan način pokazuje kraj jedne ljubavi i na autentičan način tretira pomenuti žanr u srspkoj kinematografiji.

Nagrada je uručena producentkinji Nikolini Vučetić Zečević, koja se veoma zahvalila svima u ime cele ekipe filma.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Srdanu Goluboviću za Film “Otac” u kome, uzimajući stvarni događaj kao povod da nam ispriča surovu priču o borbi oca za starateljstvo nad decom, Golubović gradi nadasve poetičnu priču, univerzalno razumljivu, od Enkoridža do Varvarina.

On slikama, konzistetntno i stilski ujednačeno ispisuje ovu priču pokazujući, sa jedne strane ljubav i rešenost,  a sa druge birokratsku bezdušnost.

Ispred kuće Baš Čelik Nina Stojadinović je proočitala govor Srdana Golubovića:
– Dolazio sam na vaš festival kao dete. Posebno cenim činjenicu da je festival nastao na ideji i tradiciji antifašizma. Danas je festival izuzetno važan, ne samo za sredinu u kojoj se dešava, već za celokupnu domaću filmsku scenu. Izuzetno sam počastvovan nagradom za režiju na vašem festivalu. Svima čestitam na istrajnosti i želim još puno uspešnih festivala.

Filmski festival u Sopotu/ Photo: Promo
Filmski festival u Sopotu/ Photo: Promo

Nagrada “Mira Stupica” za najbolju žensku ulogu dodeljena je Mihaeli Stamenković za film “Prolećna  Pesma” (u režiji Natalije Avramović) za autentičan stil glume i beskompromisnost u odabiru sredstava kojim nam hrabro interpretira lik mlade rediteljke, samohrane majke Petre koja pokušava da normalizuje život posle razvoda.

Stamenković je uspela da izvede bravuru, a celom filmu da novu dubinu i kvalitet.

Mihaela Stamenković je izjavila primajući nagradu:
– Ovo je moja prva nagrada, a pošto je to statua slobode,želim da kažem da čitav svoj život težimo ka slobodi, i tako treba da nastavimo. Poštujte tuđu slobodu i hvala!

Filmski festival u Sopotu/ Photo: Promo
Filmski festival u Sopotu/ Photo: Promo

Nagrada “Bata Živojinović” za najbolju mušku ulogu dodeljena je Filipu Đuriću za film “Moj jutarnji smeh” (u režiji Marka Đorđevića) za nadahnutu glumu koja se u interpretaciji lika tridesetogodišnjeg Dejana koji zakasnelo odrasta, nikako ne vidi kao gluma, već kao intimna i zaista proživljena istina čitave generacije.

Nagradu je primio reditelj filma Marko Đorđevič koji je na šaljiv način pročitao govor Filipa Đurića:
– Ovaj govor bih želeo da posvetim svima onima koji su odlučili da iz nepoznatih razloga baš meni uruče ovu nagradu u ovoj spektakularnoj konkurenciji, koja od sada mojoj malenkosti postaje izuzetno draga.

Gordan Kičić, Filmski festival u Sopotu/ Photo: Promo
Gordan Kičić, Filmski festival u Sopotu/ Photo: Promo

Žiri publike dodelio je Nagradu publike filmu “Realna priča” u režiji Gordana Kičića koji je primajući nagradu izjavio:
 – Hvala vam puno, veliko mi je zadovoljstvo što sam dobio baš ovu nagradu, jer je ona meni najvrednija. Kada pravimo filmove, pravimo ih za sebe sa potrebom  da ispričamo neke priče koje nama znače, ali i sa potrebom i intencijom da se to publici dopadne.

Filmski festival u Sopotu/ Photo: Promo
Filmski festival u Sopotu/ Photo: Promo

 U ponedeljak, 19. jula u u oviru programa Sofest Plus publika će u Domu omladine Beograda moći besplatno da pogleda nagrađene filmove:
– 16:00 časova – “Prolećna pesma”
– 18:00 časova – “Moj jutarnji smeh”
– 20:00 časova – “Ajvar”
– 22:00 časova – “Otac”

Previous post

Testimony objavili video singl "Titanfall", posvećen žrtvama Titanika

Next post

Kobejn, Bouvi, Lemi i još neke rok ikone u bojanci "Beauty Of Horror", kao drugari devojčice-duha

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *