Home»Film»Čuveni reditelj Pol Verhoven optužen za bogohuljenje… Svojim novim filmom dirnuo je u najveći tabu Katoličke crkve

Čuveni reditelj Pol Verhoven optužen za bogohuljenje… Svojim novim filmom dirnuo je u najveći tabu Katoličke crkve

4
Shares
Pinterest Google+
Benedetta, promo
Benedetta, promo

Reditelj Pol Verhoven, čiji novi film “Benedetta” detaljno opisuje seksualni odnos dve monahinje u 17. veku, odgovorio je kritičarima koji su njegov verski film nazvali “bogohulnim”.

– Zapravo ne razumem kako zaista možete da budete bogohulni kada opisujete nešto što se zaista dogodilo – čak i ako je to bilo 1625. godine – rekao je Verhoven (82) tokom konferencije za štampu na 74. godišnjem filmskom festivalu u Kanu, gde je “Benedetta” premijerno prikazana u petak.

– Sve u filmu se, uglavnom, desilo. Mislim, naravno, malo smo promenili. Zašto biste govorili o bogohulstvu zbog nečega što se dogodilo pre 4.500 godina? Mislim da to nije u redu – dodao je on.

Pol Verhoven na snimanju filma "Benedetta", promo
Pol Verhoven na snimanju filma “Benedetta”, promo

Verhoven je “Benedettu” zasnovao na knjizi Džudit Si Braun “Neskromna dela – život lezbejske opatice u renesansnoj Italiji”.

U jednoj od scena figurica Device Marije se koristi kao igračka za masturbaciju, što su kritičari ocenili kao “besplatno srnavljenje”. Drugi kritičari su naveli da Verhoven predstavlja “generalno bogohulni – ili možda samo humanistički? – stav prema dogmama Katoličke crkve”, a Variety je sugerisao da je Verhoven verovatno odlučio da ispriča priču o Benedeti i njenoj ljubavnici Bartolomeji zbog njenog korišćenja verskih predmeta u seksualne svrhe, i da bi ga “mnogo manje zanimala priča Benedet Karlini da njeni izrazi u spavaćoj sobi nisu toliko kontroverzni”.

Neki su imali sasvim suprotan stav, pa je jedan od korisnika Twittera napisao: “Najbolja stvar u vezi sa ‘Benedetom’ je, pored lezbejki, bogohuljenje”.

Pogledajte trejler za ovaj “bogohulni” film:

HL/Izvor: b92.net

Previous post

Legende nikada ne umiru... Godinu dana bez Darinke Matić Marović, vanserijske umetničke heroine

Next post

Tragedija benda Cinderella... Gitarista i klavijaturista filadelfijskih metalaca preminuli u istom danu

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.