Home»Muzika»Southeast»Ako volite Peperse i modernu umetnost, ne propustite ovu izložbu… “Erwin Wurm: The Show” u zagrebačkoj Laubi

Ako volite Peperse i modernu umetnost, ne propustite ovu izložbu… “Erwin Wurm: The Show” u zagrebačkoj Laubi

5
Shares
Pinterest Google+
Ervin Vurm/Photo: Bilderechte GmbH
Ervin Vurm/Photo: Bilderechte GmbH

Lauba – Kuća za ljude i umetnost ovog leta pripremila je atrakciju svetskog kalibra za posetioce Zagreba. Od 3. jula do 25. avgusta održaće se izložba “Erwin Wurm: The Show”, na kojoj će biti predstavljen niz radova velikog austrijskog umetnika koji su nastali u poslednjih 30 godina.

Ervin Vurm jedan je od najvažnijih aktera na globalnoj umetničkoj sceni, a njegovi radovi nalaze se u brojnim muzejskim kolekcijama među kojima se ističu MoMA (New York), Tate Modern (London), Centre Pompidou (Pariz) i MUMOK (Beč).

O njegovoj popularnosti svedoči prošlogodišnja izložba u Taipei Fine Arts Museumu, koju je posetilo više od 260.000 ljudi i to pod restrikcijama usled pandemije.

Narrow House/ Photo: Bilderechte GmbH
Narrow House/ Photo: Bilderechte GmbH

U Zagreb je povodom izložbe stigla slavna “Narrow House”, uska kuća koja je oduševila svet na Venecijanskom bijenalu 2011. godine.

U pitanju je kuća Vurmovog detinjstva, a manipulacijom dimenzije širine umetnik ukazuje na ograničenost mentaliteta posleratne Austrije u kojoj je odrastao. Igre s volumenom svakodnevnih predmeta do uznemirujućih razmera čest su alat koji umetnik koristi u svom opusu, što je vidljivo i u instalaciji “Crooked Car” koja je takođe izložena u Laubi.

Erwin Wurm: The Show/Photo: Bilderechte GmbH
Erwin Wurm: The Show/Photo: Bilderechte GmbH

Posetioci izložbe u Zagrebu imaće priliku da na minut postanu umetničko delo, zahvaljujući popularnoj seriji radova “One Minute Sculptures”.

Upravo ovi interaktivni radovi stavili su Vurma na mapu globalne umetničke scene kada su čuveni Red Hot Chili Peppers iskoristili nekoliko jednominutnih skulptura za svoj spot “Can’t Stop”.

Ovi radovi komentar su na apsurd svakodnevnog života, a od učesnika traže da se postavljaju u neobične poze i odnose s rekvizitima i time promene svoju perspektivu.

Interaktivne su i Vurmove “Drinking Sculptures”, radovi koji nisu skoz dovršeni sve dok publika s njih ne popije piće.

Dakle, spektakularna izložba Ervina Vurma sjajan je razlog da ovog leta posetite Zagreb.

Previous post

Četvrti Palanački Dunav Fest 24. i 25. jula u Bačkoj Palanci ... A tamo vas čekaju Van Gogh, Iskaz, SMF, Township Rebellion...

Next post

Chvrches objavili novi singl "Good Girls", album "Screen Violence" stiže 27. avgusta

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *