Home»Muzika»“Riječki novi val”… Objavljeno prošireno izdanje antologije riječke novotalasne punk-rock scene

“Riječki novi val”… Objavljeno prošireno izdanje antologije riječke novotalasne punk-rock scene

5
Shares
Pinterest Google+
Paraf/ Photo: Promo (Dallas Records)
Paraf/ Photo: Promo (Dallas Records)

Antologija riječke rock punk i novotalasne scene “Riječki novi val” u formatu trostrukog CD boxa opet se nalazi u prodaji, ovog puta u obnovljenome i proširenom izdanju.

Antologija sadrži 70 odabranih snimaka najistaknutijih 35 izvođača riječke rock-scene u tog vremena. Snimci su zabeleženi između 1977. i 1989. godine što odgovara trajanju ekstenzivnih novotalasnih strujanja u Rijeci.

Na antologiji se nalaze numere bendova koji su obeležili period i scenu: Paraf, Termiti, Mrtvi kanal, Laufer, Grad, Denis & Denis, Xenia, Cacadou Look, Fit, Ogledala, Kaos, Istočni izlaz, Grč, VIA Viktor Kunst, Let 3 i…

Denis & Denis/ Photo: Promo (Dallas Records)
Denis & Denis/ Photo: Promo (Dallas Records)

Pored vanvremenskih pesama (Paraf: “Narodna pjesma”, Termiti: “Vjeran pas”, Denis & Denis: “Program tvog kompjutera”, Laufer: “Moja voda”, Cacadou Look: “Sama”, Xenia: “Troje”, Grad: “Ima li nešto”, Fit: “Mačka”…) antologija sadrži raritetne studijske, demo i live-zapise riječkih izvođača.

Tako se samo na ovom izdanju nalazi pesma Laufera “Ljubav je bol”, posljednja pesma Denis & Denis dok je Marina Perazić bila u postavi “Braća Grimm i Andersen” kao i snimak kultnog riječkog benda Istočni izlaz “Plava koverta” koju je otpevao frontman Parafa, Valter Kocijančić.

Posle 13 godina i rasprodatog prvog tiraža, “Riječki novi val” stiže s novim grafičkim dizajnom, novim fotografijama i u novom pakovanju: zatvorenom kartonskom boxu.

Bogati booklet sadrži i proširenu hronologiju riječkog novog vala, kao i nove bsleške. Autori istih bili su urednici i novinari magazina Val koji je prvi pisao o punku u Jugoslaviji i bio medijska platforma riječke rock-scene: Aldo Milohnić, Edi Jurković, Ivan Molek, Goran Ušljebrka, Velid Đekić, Goran Lisica Fox i Bojan Mušćet.

Bojan Mušćet je i urednik reizdanja o kojem ističe:
– Trostruka CD antologija Riječki novi val jedinstven je diskografski dokument koji govori o desetgodišnjoj živosti iznimne rock-scene na području bivše Jugoslavije. Izrada te antologije instantno je ujedinila sve sudionike scene, od neposrednih rock pregalaca do novinara i fotoreporetera koji, premda zemljopisno udaljeni, nisu štedjeli svoje resurse kako bi antologija na uvid pružila relevantnu bilješku o karici koja je nedostajala u ex-jugoslavenskoj diskografiji popularne glazbe. Upravo taj entuzijazam odražava i onaj iskonski duh punka kakav je prepoznat na globalnoj razini.

Fotografije Damira Krizmanića Krize, Nikice Petkovića, Valtera Peculića, Darka Bjelobabe, Srđana Vrančića Vrane i drugih Valovih fotografa nadgradile su ovo izdanje transformiravši ga u jedinstveni dokument.

Tako “Riječki novi val” na originalan način dokumentuje važnost riječke rock scene i evocira sećanje na jedan od najuzbudljivijih riječkih medija – Val koji je zahvaljujući monografiji Edija Jurkovića “Kad je život bio novi val”, websiteu val.com.hr, novom broju i intenzivnoj aktivnosti na društvenim mrežama opet aktivan.

Takođe, predstavlja praktičan leksikon sa svim podacima o riječkom novom valu: upravo na način na koji se on i razvijao.

O fenomenu riječke punk i novovalne scene koja se prezentuje na ovoj antologiji pisali su mnogi, jedan od autora bilješki, poznati publicista Ivan Molek je zapisao:
– Riječki novi val, dakle, nema historiografskih ambicija u punom i aktualnom smislu riječi; daje antologija kojim slučajem i bila zamišljena s tim ciljem, tada bi ona morala neophodno zahvatiti kontekst koji nadilazi okvire gradske scene. A to znači pozabaviti se prikazom kako su predstavnici riječke scene bili prihvaćeni u drugim gradskim scenama, i obrnuto, kakvim argumentima te, ne najmanje važno, koji su pri tome bili ulozi u igri. Za takav posao ni razmjerno opsežna popratna knjižica nije dovoljna. Namjesto toga, ova si je antologija postavila za cilj ono što antologije uopće čini antologijama: ne baviti se boljom ili lošijom prošlosti, nego iz tzv. povijesne građe ponuditi izbor, i to za ovo današnje vrijeme.

Rijeka ima atribut rock-grada upravo zbog snažnoga delovanja generacija muzičara od šezdesetih godina. Ipak, punk je najzaslužniji za dobijanje takvoga atributa s obzirom na demokratičnost jer je omogućio da se muzičke ideje prezentuju baš na svakome koraku.

Novi val i punkerski pokret obeležili su Rijeku više nego bilo koji drugi grad u Hrvatskoj, a posledice “subkulturne revolucije” mogu da se osete danas.

Rijeka je zbog ukorijenjenosti alternativne kulture u identitet grada prepoznatljiva u čitavoj državi, pa i regionu.

Riječku scenu toga vremena nije činila samo muzika iako je ona bila pokretač, već je to jednostavno bio stil života, od muzičara u prvom redu preko slikara, dizajnera, pa sve do fotografa i snimatelja.

Previous post

Koncert na Zidiću... Bednici 16. jula na Platou Milana Mladenovića

Next post

Borba s drogom, rakom i jednim vrlo besnim monahom... Gitarista Doorsa Robi Kriger objavljuje memoare

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *