Home»Kult»Hollywood nije uvek bio Hollywood…  Skrivene tajne čuvenog znaka koji na početku, da ponovimo, nije bio Hollywood

Hollywood nije uvek bio Hollywood…  Skrivene tajne čuvenog znaka koji na početku, da ponovimo, nije bio Hollywood

4
Shares
Pinterest Google+
Hollywood/ Photo: pixabay.com
Hollywood/ Photo: pixabay.com

Prepoznatljivo obeležje Los Angelesa, ali i najpopularnije industrije na svetu – one filmske, originalno je postavljen na brdo izad grada 13. jula 1923. kao reklama za gradnju na lokalnom području koje je tada započelo.

Iako većinu ljudi asocira na zvezde, glamur i slavu, njegova istorija krije i pokoju mračnu tajnu. Danas na njemu piše Hollywood, ali nekad je pisalo -Hollywoodland. Nakon što su investitori platili 21.000 dolara za drva i mazge za vuču – znak je postao vidljiv svim stanovnicima Los Anđelesa.

Hollywoodland/Photo: wikipedia.org
Hollywoodland/Photo: wikipedia.org

A kad je glumačka karijera Peg Entvisl krenula silaznom putanjom, ona je doslovno umrla pod holivudskim svetlima. Bilo je to 1932. godine, a njena uloga je upravo bila izbačena iz serije. U potpunom očaju, došla je do prepoznatljivog holivudskog znaka. Popela se na 15 metara visoke električarske merdevine iza slova H, izgubivši na tom putu cipelu, da bi se potom bacila sa slova na zemlju. Iza sebe je ostavila poruku u kojoj je napisala “Žao mi je što sam kukavica. Žao mi je zbog svega. Da sam ovo uradila puno ranije, poštedela bih sebe i druge puno bola”.

Peg Entvisl/Photo: wikipedia.org
Peg Entvisl/Photo: wikipedia.org

Podignut 1923. godine za 21.000 dolara prvobitno je znak trebalo da traje samo 18 meseci. Trajalo je mnogo duže od toga, ali je postepeno propadalo. Godine 1949. slovo “H” je čak i palo.

Postoje različita mišljenja o tome zašto je palo “H”. Neki kažu da ga je loše vreme srušilo, a drugi tvrde da je kamion uleteo u njega. Ali u svakom slučaju, bilo je potrebno popraviti. Budući da je to bio zapravo samo “oglas”, prvobitna ideja 1949. bila je samo da se potpuno sruši. Ali do tada je to postala toliko poznata lokacija u gradu da je Holivudska privredna komora odlučila da preuzme održavanje i vlasništvo. Popravili su znak, ali odsekli reč “land”, promenivši je u samo Hollywood kako bi pobegli od izvorne oglasne poruke. Ostalo je – istorija.

Previous post

Dejan Stojiljković: E-books su super stvar, ali prave knjige su kao vinilne ploče - trajaće večno

Next post

Korn objavljuju "Monuments", svoju prvu NFT kolekciju...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *