Bilja Krstić na albumu najboljih ženskih etno vokala na svetu…

0
207
Oglasi
Biljana Krstić/Photo: Promo
Biljana Krstić/Photo: Promo

Na kompilaciji među 12 najboljih ženskih vokala koji kroz muziku oslikavaju tradiciju svojih zemalja, našla se i pesma sa albuma Biljane Krstić – “Sedi moma na visoko”. Ova pesma nastala je krajem 19. veka, a zahvaljujući pevačici koja je rodom iz Niša čuće je ceo svet.

Kompilaciju “A Woman*s world – songs of resilience and hope” objavila je britanska kuća ARC Music, a na njoj su se našle pesme izvođačica širom sveta – od Kolumbije do Rusije. Bilja Krstić se jedina sa Balkana našla u ovom društvu gde je starom srpskom pesmom predstavila tradiciju svoje zemlje.

LJUBAVNA PRIČA ZA SVA VREMENA…. Bilja Krstić i Bistrik objavili novi spot za pesmu “Ioane, Ioane”

Poslednji album Krstićeve i Bistrika – “Svod” objavila je upravo ova engleska izdavačka kuća, a pevačica kaže da joj se dopada što su izabrali pesmu “Sedi moma na visoko” za album koji predstavlja snagu žena širom sveta.

– Meni se dopada jer je to najstarija pesma naša iz 1880. godine, to je prava stara srpska pesma – varoška – rekla je Biljana Krstić.

Inače, kompilacija je, kako navode izdavači, tematski album pesama uspeših pevačica i kompozitorki širom sveta, koje šire svoje privatne poruke snage, mira, teškoća i uspeha. Album je, opisuju, globalno putovanje u kome se veličaju žene i njihova snaga. O svakoj izvođačici su na albumu napisali kratku biografiju i opisali njihov muzički žanr.

Muzika koju izvode Biljana Krstić i Bistrik je fuzija, miks tradicionalne etno muzike, a kapela pesama i etno gruv improvizacija i modernog muzičkog pristupa. Njihov cilj je da folklor prevedu u savremenu umetnost – navode u opisu izvođača srpske pesme.

Inače, Bilja Krstić je na sceni duže od 40 godina, a godinama je prikupljala zapise izvorne muzike, dok sa Bistrikom spaja tradicionalne zvuke i savremene aranžmane.

HL/Izvor: Južne vesti

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime