Home»Knjige»Ghostwriter Mika Džegera: Bilo je to frustrirajuće iskustvo, ali bolje je što knjiga nikad nije objavljena…

Ghostwriter Mika Džegera: Bilo je to frustrirajuće iskustvo, ali bolje je što knjiga nikad nije objavljena…

4
Shares
Pinterest Google+
Mik Džeger/Photo: facebook@mickjaggerofficial
Mik Džeger/Photo: [email protected]

Pisac Beri Koleman prisetio se dve mahnite sedmice koje je imao 1983. godine priremajući se za pisanje autobiografije Mika Džegera – projekat koji se na kraju nije ni dogodio.

Frontmen grupe Rolling Stones još uvek nije objavio memoare, a nedavno je opisao postupak pisanja autobiografije kao “jednostavno dosadan i uznemirujući”.

U razgovoru za The Guardian, Koleman se prsetio da su ga izdavači Weidenfeld & Nicolson 1983. godine angažovali da preuzme kontrolu nad Džegerovom autobiografijom nakon što prethodni autor nije uspeo da završi projekat.

– Rekli su “vi ste jedina osoba koju znamo koja to može da uradi” – rekao je Koleman. – Tako sam na prilično nadrealan način ostao ghostwriter Mika Džegera.

Mik Džeger objasnio zašto je prestao da piše memoare: Bio je to dosadan i uznemirujući proces, pa sam vratio pare izdavaču

Koleman je otišao da radi na Dćegerovoj autobiografiji u Njujorku, mada su se problemi pojavili već kada je originalni autor teksta prestao da mu uzvraća pozive, i kada je Koleman dobio rok od samo dve nedelje da završi projekat.

– Dva poglavlja su bila više ili manje prezentabilna – rekao je Koleman o onome što je postojalo od autobiografije kada je počeo da radi. – Ostalo je bila gomila transkripata intervjua i ništa u vezi sa poslednjim godinama. Spajanje svega toga bilo je užasno iskustvo.

Džegerovi transkripti uključuju njegova sećanja na prvi susret sa Kitom Ričardsom, smrt gitariste Brajana Džonsa 1969. godine i katastrofalan koncert Stonsa na festivalu Altamont, gde je devojku iz publike Meredit Hanter ubio član pripadnik bajkerske bande Hells Angels.

– Sve velike stvari su bile unutra, ali jednostavno o tome nije rečeno ništa zanimljivo – rekao je Koleman o materijalu. – U transkriptima se Mik veoma uzdržavao i trudio se da ne povredi ničija osećanja.

Zašto Mik Džeger misli da bi trebalo legalizovati svu drogu?

Iako je Koleman uspeo da završi autobiografiju za dve nedelje, Džeger je postao nesiguran u projekat i na kraju je odlučio da otkaže planove za objavljivanje memoara.

– Puno smo razgovarali o tome da li da nastavimo ili bismo to mogli ponovo, ali drugačije – rekao je Koleman o tim završnim diskusijama. – Mik me nije krivio. Jednostavno nije želeo da to učini.

– Mislim da je poštovao svoju publiku ne pružajući joj nešto obično o izvanrednom životu. 38 godina živim sa ovom pričom sa određenom frustracijom, ali ona vam na neki način govori više o Miku nego bilo šta što je moglo da izađe u osrednjoj knjizi.

– Miku je bilo potrebno da može da razgovara s nekim poput terapeuta i pristupi svom životu kao objektivni posmatrač. Umesto toga, završili smo sa nečim što je bilo previše dosadno za jednog Mika Džegera.

Mik Džeger otkrio tajnu uspeha Rolling Stonesa: Svaka svirka je nova svirka, svaka publika je nova publika, svaki šou je novi šou…

Džeger je ranije rekao da bi svako ko želi da pročita njegove memoare trebalo da ga “potraži na Wikipediji”.

S druge strane,  2017. godine pisac i izdavač Džon Blejk tvrdio je da poseduje kopiju nedovršenog rukopisa pevača i opisao ga kao “malo remek delo”, ali se od tada nije oglasio.

HL/Izvor: nme.com

Previous post

Program 28. Festivala evropskog filma Palić

Next post

Dušan Jevtović i Vasil Hadžimanov 10. jula u Botaničkoj bašti Kragujevca

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *