Home»Muzika»Palestinska kraljica tehno scene Sama Abdulhadi specijalni gost Exitove No Sleep bine

Palestinska kraljica tehno scene Sama Abdulhadi specijalni gost Exitove No Sleep bine

4
Shares
Pinterest Google+
Sama Abdulhadi/Photo: Exit promo
Sama Abdulhadi/Photo: Exit promo

Sama Abdulhadi je prva svetski poznata tehno producentkinja i DJ iz nasiljem i ratom okovane Palestine. Prvo je učestvovala u izgradnji elektronske scene u gradu Ramali, najčešće spominjanom kroz prizmu izraelsko-palestinskog sukoba, i tako mu dala novu dimenziju, a onda je postala poznata širom sveta, što joj je donelo i odgovornost jer svetu predstavlja Palestinu u drugom, liberalnijem svetlu. Ova palestinska tehno pionirka prodrmaće kultnu Exitovu No Sleep Novi Sad binu svojim bitovima u petak 9. jula, na velikoj proslavi dve decenije festivala.

Njen debitantski Boiler Room set, koji trenutno broji više od sedam i po miliona pregleda na Youtubeu, pozicionira se među najgledanijima u ovom serijalu. U intervjuu za DJ Mag je rekla da je nakon ovog seta dobila čak 40 bukinga za samo jedan dan, dok bi, pre toga, u najboljem slučaju dobijala dvadesetak poziva mesečno.

POZNATE PROCEDURE ZA ULAZAK NA FESTIVAL… EXIT OBEZBEDIO BESPLATNE BRZE TESTOVE ZA KUPCE ULAZNICA

U decembru 2020. godine uhapšena je dok je snimala set za Beatport. Ovaj set koji je uključivao istaknute DJ-eve s Bliskog istoka sniman je u Nabi Musi, religijskom kulturnom lokalitetu i turističkoj atrakciji, koji je već ranije bio domaćin mnogih muzičkih događaja. U zatvoru je provela osam dana, iako je, prema pisanju medija, imala dozvolu palestinskih vlasti za snimanje. Vest o hapšenju preneli su neki od najuticajnijih svetskih medija, kao što su BBC, NME, Billboard, The New York Times i Mixmag. Peticiju za njeno puštanje na slobodu, u kojoj se navodi da je privedena kako bi se “ukrotio javni gnev konzervativne palestinske zajednice”, potpisalo je 100.000 predstavnika lokalne i svetske muzičke i plesne scene.

PROSLAVA ĆE BITI GLASNIJA UZ HLADNO PIVO, VAN GOGH, RUNDEKA, ATHEIST RAP, LOVE HUNTERS…

Sama je u intervjuu za DJ Mag izjavila da zapravo “nikada nije želela da govori o politici, već samo da bude DJ”.

– Politika mi je zastrašujuća i zamršena. Nervira me to što mi niko ne postavlja pitanja koja se tiču muzike, ali i razumem to – ja sam jedina iz Palestine. Ja sam jedina osoba koja može da priča o tome – rekla je.

Ipak, ne vrti se sve oko politike. Sama nije mogla da bira titulu koju ipak ponosno nosi – nezvanična kulturna ambasadorka Palestine u svetu, ali je izabrala svoj muzički izraz koji joj je doneo svetsko priznanje. Izbacila je svoju prvu traku “Reverie” u junu, i sigurno je donosi na kultnu Exitovu No Sleep binu, gde će nastupiti prvi put od početka pandemije.

Previous post

Preminula Rafaela Kara, ikona italijanske muzike i televizije

Next post

Vreme je… Otvoren konkurs za MOBIL MUSIC FEST #3 - a tu je i jedna vrlo važna novina

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *