Home»Film»Preminuo poznati srpski glumac i reditelj Andreja Maričić…

Preminuo poznati srpski glumac i reditelj Andreja Maričić…

4
Shares
Pinterest Google+

Srpski glumac Andreja Maričić preminuo je u 62. godini, posle kraće i teške bolesti. Domaća publika Maričića pamti po ulozi u kultnom filmu ”Ljubavni život Budimira Trajkovića”.

Andreja Maričić je rođen u Beogradu 15. aprila 1959. godine. Glumu je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1982. godine u klasi profesora Miroslava Dedića, na klasi sa Sonjom Savić, Žarkom Lauševićem, Zoranom Cvijanovićem, Buletom Goncićem, Suzanom Petričević. Zaposlen u Narodnom pozorištu od 1986. godine. Na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu radio kao asistent profesora Petra Zeca na odseku gluma, a zatim kao profesor glume na odseku solo pevanja. Predavao je glumu u srednjoj baletskoj školi jednu polusezonu kada je ostvario i par uloga u nekim baletskim projektima koje je režirala Katarina Stojkov. Radio je u producentskoj kući Fiks Fokus kao reditelj i montažer od 1998. godine, navodi se u njegovoj biografiji na sajtu Narodnog pozorišta.

Prvu zapaženu ulogu odigrao je u kultnom filmu “Ljubavni život Budimira Trajkovića” u kojem je tumačio lik Zvonka Mihajlovića, koji je bio najbolji prijatelj glavnog junaka.

 

Značajnije pozorišne uloge ostvario je u predstavama: “Kako zasmejati gospodara” u režiji Vide Ognjenović, “Konak” – Mira Trailović, “Kako mogu da te čujem dok teče voda” – Bora Grigorović, “Slepi Miš” – Plamen Kartalov, “Opasne veze” – Stevana Bodrože..

Kao pozorišni reditelj režirao je niz prigodnih i manjih predstava vezanih za razne duhovne proslave i predstavu “Reč” Balkanskog eksperimentalnog teatra čiji je i osnivač. Takođe je jedan od osnivača KPGT – a pod rukovodstvom Ljubiše Ristića i pozorišta „Pivara“ pod rukovodstvom Borke Pavićević, kao i niza manjih pozorišnih alternativnih grupa vezanih za određene projekte.

Od značajnijih nagrada treba pomenuti nagradu “Najbolji mladi glumac” u Jagodini 1986. godine za ulogu Mace u predstavi „Kako zasmejati gospodara“, zatim, kao reditelj filma, nagradu za najbolju montažu filma “Dobrodošli u Narodno pozorište” 1997. godine na Festivalu kratkometražnog i dokumentarnog filma u Beogradu i pohvalu Narodnog pozorišta za ulogu Danijela u drami “Posle milion godina”.

Andreja Maričić bio je oženjen rediteljkom opere Narodnog pozorišta Ivanom Dragutinović, ima tri ćerke Milicu, Teodoru i Aleksandru.

Преминуо глумац Народног позоришта у Београду Андреја Маричић (1959-2021)

Дугогодишњи глумац Народног позоришта у…

Posted by Narodno pozorište u Beogradu / National Theatre Belgrade on Wednesday, June 30, 2021

HL/Izvor: blic.rs

Previous post

Preokret... Bila Kozbija puštaju iz zatvora posle ukidanja presude za seksualni napad

Next post

Zrenjaninski Madresi objavili video singl "Plavlje nebo” i najavili novi album

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *