Preminuo Peter Zinovjev, pionir sintisajzera… Njegove instrumente koristili Floyd, Bouvi, Beatles… ali pesma koju je snimio s Makartnijem nikad nije objavljena

0
70
Piter Zinovjev/Photo: printscreen
Peter Zinovjev/Photo: printscreen

Pionir sintesajzera i kompozitor Piter Zinovjev umro je u 88 godini. Njegove prve sintesajzere za komponovanje svoje muzike koristili su Kraftwerk, Pink Floyd i Beatles.

Njegova kompanija Electronic Music Studios (EMS) bila je jedna od prvih koja je sintesajzere učinila javno dostupnim, a među istaknutim  kupcima bili su Kraftwerk, Beatles, Dejvid Bouvi, Pink Floyd, a neke od njih je navodno upravo on naučio koristiti prve sintesajzere.

Jedna priča – dve verzije… Majkl Oldfild i Ričard Brenson o nastanku “Tubular Bells”, jednog od najvećih albuma svih vremena

U intervjuu za Guardian iz 2015. godine, Zinovjev je govorio o tome kako je i Ringa Stara naučio kako se koristi jedan od njegovih najprodavanijih sintisajzera – VCS3.

– Lepo mi je bilo da naučim Ringa Stara kako to da koristi. Otišao bih do njegove kuće u Hampstedu. Nije bio posebno dobar učenika ali tada nisam bio ni ja dobar učitelj – ispričao je tom prilikom Zinovjev.

Piter Zinovjev/Photo: printscreen
Peter Zinovjev/Photo: printscreen

On je takođe sarađivao s Polom Makartnijem 1967. godine na neobjavljenoj pesmi “Carnival of Light” povodom čega je za The Guardian ispričao da bi voleo da stupi u kontakt s Makartnijem jer bi voleo da ta pesma ipak ugleda svetlo dana, ali nije znao kako da dođe do njega.

– Nisam siguran kako da stupim u kontakt s Bogom – rekao je.

Oživeo muziku, ali stvarno… Žan Mišel Žar kreirao aplikaciju koja reprodukuje beskonačan i uvek različit album

Posle vesti o njegovoj smrti, na društvenim mrežama odana je počast od strane onih koji se sećaju njegovog talenta i pionirskih sintesajzera, kao i uspomena onih koji su o instrumentima saznali od njega samog.

Kako je otkrio kompozitor Džejm Gardner, umetnik je pretrpeo pad u svojoj kući početkom ovog meseca i bio je u bolnici 10 dana. “Teška srca, žao mi je što sam potvrdio smrt Petera Zinovjeva, kompozitora, osnivača EMS-a i pionira kompjuterske muzike u Velikoj Britaniji. Imao je 88 godina i bio je u bolnici 10 dana nakon pada u svojoj kući” , napisao je Gardner na Twitteru.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime