Home»Kult»Kako je jedan album “prosečno odsviran” i sa “lošim zvukom” ušao u antologiju i postao jedan od najboljih i najvažnijih u istoriji ex-YU…

Kako je jedan album “prosečno odsviran” i sa “lošim zvukom” ušao u antologiju i postao jedan od najboljih i najvažnijih u istoriji ex-YU…

4
Shares
Pinterest Google+
Azra, cover
Azra, cover

Dana 26. juna 1980. godine Jugoton je objavio debitantski album Branimira Džonija Štulića i njegove grupe Azra, koju su činili još i basist Mišo Hrnjak i bubnjar Boris Leiner.

Ključni Jugotonov urednik Siniša Škarica nije bio previše fasciniran njihovim prvim singlom, ali je posle bio na jednom nastupu u Lapidariju, što je bila srećna okolnost i za grupu i za izdavača – tada je shvatio da je Azra zrela za album. Isposlovao im je ugovor i snimanje su obavili u martu i aprilu u studiju Jadran filma pod produkcijskim vođstvom Drage Mlinareca.

HRVOJE HORVAT: AZRA JE BILA ALTERNATIVA, A ŠTULIĆ JE GRETA GARBO JUGOSLOVENSKE ROK SCENE

Mentor iz senke i producent prvog singla benda s pesmama “A šta da radim” i “Balkan” Husein Hasanefendić nije ovog puta mogao da se prihvatiti produkcije ploče, jer bio je u punom koncertnom zamahu sa svojim Parnim valjkom.

Džoni, koji je već imao desetine napisanih pesama i nimalo strpljenja da čeka, prihvatio je ponudu da radi u Jugotonovom studiju i sugestiju da ploču producira Mlinarec. On je imao nužno studijsko iskustvo i očigledne simpatije za novu muziku, pa je izgledalo da je dobra zamena za Husa, ali jedan problem nije mogao da reši: pomirljiv i neagresivan, kakav je uvek bio, nikakav autoritet nije mogao da nametne tvrdoglavom Štuliću.

Rezultat je bio loš zvuk i Džoni je, suočen s kritikama na svakom koraku, linijom manjeg otpora težinu neuspeha svalio na leđa Drage Mlinarca, povlađujući mišljenju da je sjajan materijal upropašten neprikladnom produkcijom. Bez obzira na to – kao i na pritajeno likovanje nekih iz rock krugova koji su bili šokirani Štulićevom pojavom ‘niotkuda’, smatrajući i da je album prosečno odsviran, pre svega s njegove strane – to nije imalo nikakvog učinka na sudbinu pesama kao i celog izdanja.

PRAVA AZRA KONAČNO I NA NETU… JOHNNY ŠTULIĆ NA YOUTUBEU KONAČNO OBJAVIO KOMPLETAN ALBUM “FILIGRANSKI PLOČNICI”

S vremenskom distancom to je postala antologijska ploča i jedan od najupečatljivijih debija u domaćem rocku, a publika je bila fascinirana odmah, pa su nastupima Azre stotine ljudi ostajale pred dvoranama.

Ostatak priče o Azri je, kako kažu, istorija.

Previous post

Coldplay se vraćaju koncertima posle dve godine... Pronašli način da putuju, a da ne zagađuju planetu

Next post

Arsenal fest u objektivu Headlinera, drugi čin... (fotoreportaža)

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *