Home»Life Story»Benksi će morati da otkrije svoj identitet… U suprotnom, mogao bi da izgubi autorska prava na sva svoja dela

Benksi će morati da otkrije svoj identitet… U suprotnom, mogao bi da izgubi autorska prava na sva svoja dela

4
Shares
Pinterest Google+
Benksi/Image from Exit Through the Gift Shop (2010)
Benksi/Image from Exit Through the Gift Shop (2010)

Engleski graffiti umetnik, čiji identitet do sada nije otkriven, možda će morati da otkrije ko je kako bi mogao da zaštiti neka od svojih najpoznatijih dela.

Poznat je po svojoj anonimnosti koliko i po “šablonskim” umetničkim delima, ali Benksi će možda biti primoran da otkrije svoj identitet nakon što je izgubio prava na zaštitni znak na još dva svoja umetnička dela. Umetnik je trenutno izgubio svoj zaštitni znak za slike “Laugh Now, Ape” i “The Flower Bomber”.

Ova sudska odluka mogla bi da promeni sve… Benksi izgubio spor, firma koja štampa razglednice ima pravo da prodaje njegov rad

Svi volimo pomalo misterioznosti, ali tajnost Benksijevog identiteta može da ga košta vlasništva nad njegovim delom. Nedavnom presudom Zavoda za intelektualnu svojinu Evropske unije Benksiju su oduzeta prava na zaštitni znak na još dva umetnička dela, a njegov skriveni identitet označen je kao ogroman faktor u njegovom gubitku autorskih prava.


View this post on Instagram

A post shared by Banksy (@banksy)

Komisija EU utvrdila je da ga njegova anonimnost “sprečava u mogućnosti da zaštiti svoju umetnost prema zakonima o autorskim pravima, a da se ne identifikuje”. Dve odvojene presude koje je donelo veće EU otkrile su da se umetnik takođe ponašao u “lošoj veri” jer je “odstupio od prihvaćenih principa etičkog ponašanja ili poštene komercijalne i poslovne prakse”.

Benksi otvorio pop-up prodavnicu u Londonu… Ima samo jedan problem – u nju ne može da se uđe

Benksijeva anonimnost je osnovni deo njegovog uspeha kao uličnog umetnika od devedesetih godina prošlog veka i napravila mu je odani kult tokom godina. Umetnik, koji je poznat po svojim političkim grafitima, uspeo je da se nametne do ovog trenutka samo svojim radom, stvarajući neka od najpoznatijih savremenih dela britanske umetnosti. Posebno je dizajnirao Stormzijev prsluk otporan na ubod za repersku izvedbu na Glastonbury Piramid Stage 2019. godine, a pre nekoliko godina zamenio je portret kraljice slikom princeze Dajane na lažnim novčanicama od 10 funti, istovremeno menjajući frazu “Bank of England” u “Banksy of England”.


View this post on Instagram

A post shared by Banksy (@banksy)

U svojoj knjizi “Wall and Piece” iz 2006. godine, umetnik je rekao da su tužbe za autorska prava “za gubitnike” i podstakao ljude da “kopiraju, pozajmljuju, kradu i dopunjuju” njegovo delo.

Ali sada, izgubivši prava na ukupno četiri umetnička dela, uključujući kultne “Girl with Umbrella” i “Radar Rat”, biće zanimljivo videti da li će Benksi konačno razotkriti svoj identitet.

HL/Izvor: i-d.vice.com

Previous post

Arsenal fest – mesto gde je "stara" pobedila "novu" koncertnu normalnost... Noć prva

Next post

Pesnik koji je želeo samo jedno - da umre na sceni... Ovo je priča o Leonardu Koenu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *