Home»Muzika»Legija časti za Žan-Mišel Žara… Slavni muzičar primio najviše francusko priznanje i priredio spektakularan nastup u Jelisejskoj palati

Legija časti za Žan-Mišel Žara… Slavni muzičar primio najviše francusko priznanje i priredio spektakularan nastup u Jelisejskoj palati

4
Shares
Pinterest Google+
Žan Mišel Žar/Photo: YouTube printscreeb
Žan Mišel Žar/Photo: YouTube printscreeb

Žan-Mišel Žar dobio je najviše francusko priznanje – Nacionalni red Legije časti – orden Commander to the Legion of Honour. Odlikovao ga je francuski predsednik Emanuel Makron.

Uz to, on je u utorak uveče imao čast da Jelisejsku palatu prvi put ispuni elektronskom muzikom i to u sklopu Fête de la Musique festivala. Fantastičan koncert je bio streamovan širom sveta, a Žan-Mišel Žar kaže:

– Posle toliko razdvojenosti, bilo je predivno provesti posebno veče sa stvarnom publikom. Podelili smo dobre vibracije sa svima širom sveta preko livestreama i znam da ćemo uskoro ponovo biti zajedno. Hvala svim umetnicima koji su nastupali, bila je to noć koju nikada neću zaboraviti.

OŽIVEO MUZIKU, ALI STVARNO… ŽAN MIŠEL ŽAR KREIRAO APLIKACIJU KOJA REPRODUKUJE BESKONAČAN I UVEK RAZLIČIT ALBUM

Francuski kompozitor, izvođač, producent, vizionar, kulturni ambasador Žan- Mišel Žar, prepoznat je u svetu kao jedan od pionira elektronske muzike. Poznat je po inovativnom pristupu u vizuelnom i visokotehnološkom predstavljanju elektronske muzike koji su utabali put ovoj kulturi da zablista na svetskim festivalima. Njegov aktuelni katalog uključuje 21 studijski album, a prodao je više od 85 miliona albuma.

JEDNA LEGENDA, ČETIRI POGLAVLJA… ŽAN MIŠEL ŽAR OBELEŽAVA 50 GODINA KARIJERE

Ušao je u Ginisovu knjiga rekorda zahvaljujući neverovatnoj posećenosti na njegovim koncertima na epohalnim mestma kao što su: 1m – Place de la Concorde (1979), 1.3m – Houston, Texas (1986), 2.5m – Paris-La Défense (1990), 3.5m – Moscow (1997). Svirao je na nekim od najuzbudljivijih mesta na svetu i osvojio mnoge nominacije i nagrade. UNESCO ga je uzeo za ambasadora obrazovanja, borac je za zaštitu okoline i dobitnik medalje Stephen Hawking za naučnu komunikaciju. Ukratko, reč je o glazbeniku koji pomera granice i uživa u stvaranju muzike.

Legija časti – zasluženo. Pogledajte kako je bilo u Jelisejskoj palati:

HL/Izvor: sounguardian.com

Previous post

Basista YU grupe Žika Jelić priprema svoj prvi samostalni album... CD stiže do kraja godine

Next post

Headlinerke urbane kulture - Zoe Kida: Sve u životu i u muzici počinje i završava se stavom

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *