Festival evropskog filma Palić od 17. do 23. jula u Subotici i na Paliću

0
54
Photo: pixabay.com

Ovogodišnje, 28. izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se u tradicionalnom festivalskom terminu, od 17. do 23. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.

Festival se ove godine održava na više lokacija među kojima su Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina.

Pored bogatog  filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

Ove godine na Paliću će prvi put biti organizovana radionica festivalske mreže MIOB (“Moving Images Open Borders”) za blogere, vlogere i influensere. Na ovaj način FEF prati i savremene trendove u medijskom praćenju festivala, istovremeno se obraćajući novoj i mladoj publici, koja se tek upoznaje sa bogatstvom evropskog autorskog filma i jedinstvenog festivalskog iskustva.

Radionicu filmske kritike vodiće Nil Jang, selektor programa “Paralele i sudari” i “Mladi duh Evrope” na festivalu i Bora Anđelić, doajen filmske kritike u Srbiji i nekadašnji umetnički direktor FEST-a.

Photo: Promo
Photo: Promo

Kada je reč o festivalskom filmskom programu, takmičarske filmske selekcije i ove godine donose najaktuelnije evropske naslove u Glavnom takmičarskom programu, kao i najangažovanije istočnoevropske filmove u selekciji Paralele i sudari.

Pretprošle godine sa velikim uspehom uvedena je selekcija Novi evropski dokumentarni film, koja donosi najbolje dokumentarce, filmsku formu koja izaziva sve veću pažnju javnosti i kritičara.

Predfestivalski program tradicionalno će otvoriti selekcija Best of Europe koju čine evropski filmovi koji su obeležili prethodnu godinu, dok će evropski klasici biti prikazani u selekciji Klasici na Trgu u ambijentu open air bioskopa na Trgu Slobode u Subotici.

Festival evropskog filma Palić, prateći savremene tokove u Evropi i osluškući potrebe publike, nastavlja da uvodi nove programe. Ove godine to je selekcija Europe 4 kids, u okviru koje će biti prikazano sedam filmova za najmlađe filmofile.

U čast dobitnika nagrade “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, kao i prethodnih godina biće priređen Omaž program. FEF Palić ovu nagradu dodeljuje domaćem i inostranom laureatu od 2000. godine, za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Festivala evropskog filma Palić, ove godine od 8. do 14. avgusta… #MirjanaKaranovic #nagrada #AleksandarLifka #EuropeanFilmFestivalPalić

Posted by Headliner.rs on Tuesday, 23 June 2020


Selekcija Novi mađarski film kao i prethodnih godina donosi najnoviju produkciju iz susedne zemlje, dok je Mladi duh Evrope selekcija namenjena kratkim i eksperimentalnim filmskim formama.

FEF Palić svake godine predstavlja kinematografiju jedne od evropskih zemalja u okviru selekcije Kinematografija u fokusu, kada se prikazuju filmovi najzanimljivijih autora te zemlje.

Takođe, Omaž dobitniku nagrade Underground spirit priređuje se u čast dobitnika ovog priznanja koje Festival dodeljuje za doprinos nezavisnom filmu.

Selekcija koja traje već više od decenije je i Eco dox, program baziran na dokumentarcima posvećenim temama izazova očuvanja životne sredine.

Tokom festivala biće prikazan i izbor filmova sa Festivala Žigmond Vilmoš u Segedinu kao i selekcija EFA Shorts koju čine kratki filmovi nominovani za nagradu Evropske filmske akademije.

Prateći program FEF Palić čini neodvojivi deo festivalskog doživljaja koji publici i gostima-umetnicima prikazuje jedinstveni duh Festivala koji ga izdvaja iz sličnih manifestacija u Evropi.

Tokom svog 28. izdanja, pored izložbi, promocija knjiga, panel diskusija i muzičkog programa, FEF Palić će organizovati i brojne edukativne aktivnosti nastavljajući svoju misiju kreiranja stimulativnog prostora za mlade okrenute sedmoj umetnosti.

199039292_5985207098157853_5258560057168194332_n

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime