Bajaga pred koncert na Tašu: Imamo isti problem kao Rolling Stones, teško nam je da odaberemo šta ćemo spakovati u dva i po sata

0
75
Oglasi
Bajaga i Instruktori/Photo: Nebojša Babić promo
Bajaga i Instruktori/Photo: Nebojša Babić promo

Stvarno nam je drago da je sada konačno krenulo sa koncertima – rekao je Bajaga pred koncert Bajage i Instruktora na stadionu Tašmajdan.

Bajaga i instruktori će ove godine svoj prvi, veliki koncert pred beogradskom publikom, posle višemesečne pauze usled Kovid-19 pandemije, održati 16. jula na stadionu Tašmajdan, koji će trajati dva i po časa, a biće i gostiju, najavio je Momčilo Bajagić.

– Biće to na neki način slavljenički koncert, jer se muzika vraća na mesto gde pripada – pred publiku. Koncert je na Tašu, što mi je mnogo bitno, jer je nekako simbolično. Na Tašu smo počeli i ovo je sad neki novi početak. Daj da opet krene dobro kao što je onda krenulo sa Taša – rekao je Bajagić agenciji Tanjug.

Već drugim albumom “Sa druge strane jastuka” Bajagić je ušao među najtraženije izvođače Jugoslavije, što su pokazala dva koncerta 1985. na Tašmajdanu, na koji su se Bajaga i instruktori još jednom vratili 2002. dok su aktuelni album “Ovaj svet se menja” (2020) prošlog septembra promovisali na istom stadionu nastupom snimljenim za kamere, bez prisustva posetilaca zbog važećih zdravstvenih antikovid mera.

– Stvarno nam je drago da je sada konačno krenulo sa koncertima. Pre desetak dana smo krenuli sa probama i gledaćemo da odsviramo baš dobar koncert, najmanje dva i po sata, jer je to nekako postao standard kad sviramo velike prostore kao što su bili Arena ili Sava centar. Mnogo me raduje ovaj Taš, jer kako kaže (frontmen Partibrejkersa Zoran Kostić) Cane: “Taš je naš!” –  naglasio je Bajagić.

Od početka pandemije Kovid, bend je umesto uobičajenih nekoliko desetina koncerata godišnje, održao svega tri, ali Bajagić nije bio besposlen, pošto je, između ostalog, uz rad na muzici za predstojeći film Dušana Kovačevića “Nije loše biti čovek”, kao i za dečiju predstavu “Mačor u čizmama”, sa klavijaturistom Instruktora Sašom Loknerom, bio objavio i pomenuti album, sa par novih među nekim ponovo snimljenim starim pesmama.

Exit/Photo: Exit Press
Exit/Photo: Exit Press

Dar da autorski predvidi ili da se na suptilan način dotakne političkih i društvenih tema i kriza, Bajagić je tokom karijere pokazao u pesmama “Limene trube”, “Rimljani”, “Samo nam je ljubav potrebna”, “Verujem, ne verujem”, “Vreme” i naposletku u naslovnoj “Ovaj svet se menja”, koja je nastala u jeku Kovid pandemije i njenih uticaja na globalna kretanja.

– Radio sam je baš kad je bio karantin, padala je kiša, bila je depresivna atmosfera. ”Promenili su sve, u svet za ljude mnogo zle”, tako sam doživeo sve što se desilo. Mada nisam u bedaku. Znao sam da će (pandemija) morati da stane kad tad. Možda se još vrati, pa stane, ali bi definitivno iduće godine trebalo da bude normalno. Tako se bar nadam – ocenio je Bajagić.

Bajaga ovogodišnji dobitnik nagrade “Strune od svetla“, žiri ga nazvao “mernom jedinicom kreativnosti”

Prema njegovim rečima, još više se sa sadašnjim trenutkom može povezati njegova stara pesma “Ni na nebu ni na zemlji”, rađena za istoimeni film reditelja Miše Radivojevića iz 1994. godine, sada jedna od ponovo snimljenih za aktuelni album.

– ”Ni na nebu ni na zemlji” nije toliko bila zapažena, jer su u filmu i ”Moji drugovi”. Koliko je tekst aktuelan bio kad se pojavila korona, a ja sam to 1992. ili 1993. radio! Tekst je kao ovo što se dešava – primetio je Bajagić.

Kad je bend prošlog leta nastupio na stadionu u Skoplju, gde je zbog zdravstvenih mera umesto 12.000 mogalo da dođe samo 3.000 posetilaca, odsvirali su samo za tu priliku svoju staru pesmu na makedonskom jeziku “Pesna protiv maleri” jer, primećuje Bajaga, “nije bila loša da se razbiju maleri”.

– Sad nam je najveći problem repetoar, gomilu stvari moramo da sviramo. Ali to su slatke muke. Imamo problem kao Rolingstonsi sa pesmama. Deset moramo da sviramo, ostale stalno menjamo i ubacujemo. Nekako ćemo da sabijemo to u dva i po sata. Ideja je da na Tašu bude predgrupa, biće par gostiju, ali neću još da otkrivam ko – rekao je Bajaga.

To već liči na turneju… Bajaga i Instruktori, pre Taša, na Arsenalu i na Paliću

Bajagu i instruktore ovog leta, za sada, očekuju nastupi i 24. juna na Arsenal festu u Kragujevcu, 26. juna na Letnjoj pozornici na Paliću, 4. jula na Danima Vajferta u Pančevu i 14. avgusta na OK festu na Tjentištu.

HL/Izvor: Tanjug

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime