Home»Kultura»“Bezbroj”… Izložba Marka Veljkovića u petrovačkoj galeriji Krug

“Bezbroj”… Izložba Marka Veljkovića u petrovačkoj galeriji Krug

4
Shares
Pinterest Google+

Prva samostalna izložba Marka Veljkovića pod nazivom “Bezbroj“ u biće otvorena u utorak, 22. juna u 19:00 časova u galeriji Krug u Petrovcu na Mlavi.

– Inspiracija kod samoukih umetnika glavni je pokretač u stvaranju jednog dela, koje uz talenat i rad dobija umetničku formu, ali ono što je najvažnije to je istraživanje mogućnosti samog čina, alata kojim se to umetničko delo stvara, a to je jedino moguće ako je umetnik radoznao, hrabar i strpljiv u tom traganju. Marko je inspiraciju pronašao u provakciji jednog usputnog razgovora, u kojem je samouvereno rekao da i on “može da naslika umetničku sliku“, a dovoljno zreo kao umetnik koji se već godinama bavi muzikom i kao stvaralac i kao izvođač koji je odavno osvestio svoj talenat za kompoziciju i ritam, što je zajednički imenitelj slike i muzike odvajkada, drskost nije bila bez pokrića. Hrabro se upustio u sopstvenu radoznalost da upozna boje ovaj put ne kroz zvuk već kroz sliku. I uspeo je – navela je Milica Ilić, istoričar umetnosti, predstavljajući mladog umetnika i dodala:

– Bez pripreme kroz crtež ili predložak, bez pitanja o zanatskim “trikovima“ i postupcima u stvaranju slike, širokim potezima četkom, kartonom, prskanjem iz tube, grebanjem više slojeva koji se preklapaju počeo je da stvara apstrakne kolorističke prikaze. Lakoća sa kojom on slika proizilazi iz njegove rasterećenosti za krajnji rezultat, jer ga ni on sam ne zna dok se emocija sa kojom slika sama ne završi. To je glavna karakteristika ekspresionizma kao manira slikanja, a ne kao likovnog pravca, jer Marko nikako ne slika angažovano niti buntovnički nastrojen prema formi, ne veliča sadržaj slike i ne razmišlja o takvim likovno-teoretskim podelama, njega to ne zanima, on je čist u svojoj potrebi da inspiraciju prenese na platno koristeći takav način artikulisanja boje koje njemu a onda i nama stvaraju asocijaciju nekog predela ili prikaza.

Photo: Promo
Photo: Promo

U petrovačkoj galeriji Krug biće izloženo 25 apstraktnih slika, koje je Marko Veljković uradio tehnikom akril na platnu.

Svi zainteresovani ljubitelji umetnosti izložene radove moći će da pogledaju do 10. jula.

Previous post

Ljubljanski Lelee objavio debi album "Čuka bije pumpa"

Next post

Foo Fighters privremeno menjaju ime u The Dee Gees, kako bi objavili disko album "Hail Satin"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *