Home»Muzika»DJ World»Dejvid Geta prodao sve svoje pesme, bivše i buduće, Warner Musicu za više od 100 miliona dolara

Dejvid Geta prodao sve svoje pesme, bivše i buduće, Warner Musicu za više od 100 miliona dolara

4
Shares
Pinterest Google+
Dejvid Geta/ Photo: Promo (Exit)
Dejvid Geta/ Photo: Promo (Exit)

Dejvid Geta, di-džej i producent hitova poput “Titanium”, “I Got A Feeling” i “Hey Mama”, prodao je katalog autorskih pesama Warner Musicu za pozamašnu svotu novca.

Francuska zvezda zaradila je oko 100 miliona američkih dolara po ugovoru, koji takođe pokriva njegove buduće pesme, rekli su za BBC ljudi upućeni u pregovore.

Ovo je još jedan u nizu sličnih primera, jer su prethodno i Bob Dilan, Nil Jang, Pol Sajmon i Šakira uradili isto.

U ČEMU JE, USTVARI, PROBLEM SA STREAMING PLATFORMAMA: DANAŠNJI MUZIČARI NA POČETKU SVOJE KARIJERE DOBILI SU POSLEDNJIH 50 GODINA MUZIČKE INDUSTRIJE ZA KONKURENCIJU!

Geta je jedna od najvećih zvezda popa i dens muzike 21. veka. Ovaj pedesetdvogodišnjak prodao je 50 miliona ploča i prikupio više od 14 milijardi strimova, a sarađivao je sa Rijanom, Brunom Marsom, Džastinom Biberom, The Black Eyed Peas, Niki Minaž i Sijom.

Počeo je kao di-džej u Parizu i na Ibici da bi se probijao na muzičkoj sceni, pogotovo posle obrade hita Dejvida Bouvija “Heroes”. Pre više od 10 godina, objavio je hit “When Love Takes Over” sa Keli Rouland, pevačicom grupe Destiny’s Child.

Dvostruki dobitnik Gremi nagrade, Geta je doprineo oblikovanju zvuka modernog popa – naročito upoznajući Ameriku sa evropskom dens muzikom, objavivši pesmu “I Got A Feeling” sa grupom Black Eyed Peas.

– Retko je da umetnik ne samo da definiše žanr, već ga i transformiše – rekao je šef Warner Musica Maks Lusada. – Dejvid to radi više od dve decenije. I dalje ima izvanredan uticaj na evoluciju dens muzike.

Otkup prava na pesme postao je jedan od je glavnih poslova u muzičkoj industriji tokom poslednje tri godine, jer striming otvara nove izvore prihoda.

Londonski Hipgnosis Songs Fund je u ovome prednjačio, otkupivši 50 odsto udela u opusu kanadskog folk-rok muzičara Nila Janga za 150 miliona dolara, kao i prava na muziku kolumbijske pevačice Šakire, Red Hot Chilli Peppers i Lindzi Bakingem, gitaristkinje Fleetwood Mac.

KRIZA TRESE, LUPA, UDARA… DEBI HARI I KRIS STAJN PRODALI PRAVA NA SVE PESME GRUPE BLONDIE

Universal Music Group je uložio 300 miliona dolara (oko 250 miliona evra) za kupovinu pesama Boba Dilana; dok je Sony Music Group potrošio čak 1,4 milijarde američkih dolara na muzičke akvizicije u prethodnih šest meseci, u šta spada i suma sa devet cifara za hitove Pola Sajmona.

Svrha ovih poslova je što investitori zarađuju od tantijema svaki put kada se neka od otkupljenih pesama emituje na radiju, filmu, televiziji.

Investitori obično traže hitove koji traju decenijama, što Getinu pogodbu čini vanšablonskom, jer su njegove najpopularnije pesme objavljene u poslednjih 10 godina. Dogovor je jedinstven u još jednom pogledu – po tome što je Geta prodao master snimke, umesto prava na pesme. Naime, nije uobičajeno da muzičari poseduju sopstvene snimke, koji su uglavnom u vlasništvu izdavačkih kuća.

ČLAN 203 O AUTORSKIM PRAVIMA MENJA SVE… THE JESUS AND MARY CHAIN TUŽE WARNER MUSIC GROUP, HOĆE SVOJE PESME NAZAD. I NISU JEDINI…

Međutim, Warner Music rizikuje ovom investicijom, prema oceni sajta Music Business Worldwide.

– Neki poznavaoci muzičke industrije veruju da će popularnost pesama poput Getinih najpoznatijih hitova postepeno opadati – napisao je Tim Ingam. – Drugi ukazuju na činjenicu da je pesma poput Getinog “Titaniuma”, objavljena pre 10 godina, nastavlja da uživa solidan nivo striming popularnosti.

Geta je trenutno osmi najpopularniji umetnik na streaming servisu Spotify. Njegov menadžer Žan-Šarl Kare rekao je da je nekoliko kompanija pokazalo interesovanje da otkupi prava na pesme. Geta je naveo da je veoma uzbuđen zbog nove muzike na kojoj radi i još više uzbuđen što ponovo pušta muziku obožavaocima uživo.

– Ovaj posao će mi omogućiti da oko sebe imam najbolje ljude koji će osigurati da mogu da nastavim sa inovacijama uz uzbudljive nove projekte.

HL/Izvor; bbc news na srpskom

Previous post

Objavljen (konačno) kompilacijski album s prvog Headlinerovog festivala... 5 bendova, 10 pesama - ovo je budućnost srpskog rokenrola

Next post

Soulcase predstavlja singl "Lake" sa predstojećeg debitantskog izdanja

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *