Bajaga ovogodišnji dobitnik nagrade “Strune od svetla“, žiri ga nazvao “mernom jedinicom kreativnosti”

0
46
Momčilo Bajaga Bajaga/Photo: Nebojša Babić
Momčilo Bajaga Bajaga/Photo: Nebojša Babić

Momčilo Bajagić Bajaga dobitnik je nagrade “Strune od svetla” za 2021. godinu, odlučio je žiri ovog priznanja koje se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u bluz i rok muzici.

Nagrada će laureatu biti uručena u Srpskom narodnom pozorištu tokom Sterijinog pozorja koje 18. juna otvara predstava “Gospođa ministarka” za koju muziku potpisuje upravo Bajaga, saopštili su organizatori.

BAJAGA: ČAST MI JE ŠTO SAM DOBIO ORDEN KARAĐORĐEVE ZVEZDE, U NAJBOLJEM SAM DRUŠTVU…

Žiri je i ove godine radio u sastavu Bogomir Bogica Mijatović (predsednik), dr Miroslav Miki Radonjić i Saša Radonjić, a o laureatu su se “lako, brzo i jednoglasno usaglasili“.

“Estetika i poetika stihovno-muzičkog stvaralaštva Momčila Bajagića je sugestivna na način koji ne ostavlja ni promil prostora za bilo kakve nedoumice. Za njegovo umeće su karakteristične mikro poetske slike izrazite sugestivnosti, koje su realizovane najčešće minimalistički, odnosno na malom prostoru ali virtuoznom tekstopisačkom i kantautorskom tehnikom. Metafore kojima Bajagić žonglira već četiri decenije su od najplemnitijih kovina, zgusnute u stihove koji između sebe ne ostavljaju ni najmanji procep u koji bi se udenula čitalačka ili slušalačka rezerva. Autor je, uprkos lakoće kojom pleni slušaoce, veoma strog prema samom sebi, čvrst i pesnički determinisan čak i kad poseže za poetskim dosetkama i humornim diskursom. U svojim najubedljivijim ostvarenjima, njegove pesme bez ikakve dileme mogu da ponesu atribut antologijskih, van bilo kakvog rokenrol konteksta, dakle samo kao tekstualni materijal na zahtevnim belinama hartije. Žiri je imao samo jedan problem, a to je – kojom mernom jedinicom da kodifikuje takav stvaralački zamah i u temporalnom i u estetskom smislu. Ne uspevajući da nađe rezrešenje ove enigme, žiri završava obrazloženje sa konstatacijom da je Bajaga zapravo merna jedinica kreativnosti u savremenoj muzici našeg i ne samo našeg prostora“, navodi se u obrazloženju žirija.

TO VEĆ LIČI NA TURNEJU… BAJAGA I INSTRUKTORI, PRE TAŠA, NA ARSENALU I NA PALIĆU

Nagrada “Strune od svetla“ dodeljuje se šesti put iz fonadacije Saše Radonjića, a laureati, pored plakete, dobijaju i električnu gitaru iz Radonjićeve kolekcije, saopštili su organizatori.

Dosadašnji dobitnici su Zvonimir Đukić Đule (Van Gog), Milan Кorać (Šinobusi), Nikola Vranjković, Кralj Čačka (Nenad Marić) i Miloš Zubac. Počasno priznanje je uručeno Slobodanu Tišmi, a statueta “Svetlo od struna” za nove autore Marku Aleksiću (Nemi pesnik).

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime