Obradom pesme “Uninije” makedonski Mizar najavljuje novo ukazanje

0
458
Oglasi
Mizar/ Photo: Promo
Mizar/ Photo: Promo

Mizar je kultna makedonska rock grupa nastala 1981. godine u Skoplju i jedna je od pionira dark zvuka na ovim prostorima.

Grupa je dobila ime po zvezdi Mizar (sazvežđe Velikog medveda), zvezdi vodilji mnogim putnicima.

Iako je Mizar pre svega rock sastav, kroz njihov zvuk se provlače nekada jači, nekada slabiji prizvuci makedonskog etna i vizantijskih tradicija u dosta mračnoj atmosferi kojoj posebno doprinose duboki vokali zasnovani na crkveno slavenskom pevanju.

Biće zanimljivo čuti šta su novo spremili… Mizar

Posted by Headliner.rs on Wednesday, 25 March 2020


Grupa je posebno značajna po svom prvom istoimenom albumu iz 1988. godine, s kojeg je i originalna verzija pesme “Uninije” za koju je sada snimljena nova verzija.

To je svojevrsni podsetnik na sjajno izdanje koje je ujedno bilio prvi popularni album na makedonskom jeziku široko prihvaćen u regionu. Album je postigao veliki uspeh i po mnogima je među deset najboljih sa teritorije bivše Jugoslavije.

Art Cover/ Nikola Pijanmanov, Digital design/ Vlade Spasov
Art Cover/ Nikola Pijanmanov, Digital design/ Vlade Spasov

U svojoj dugoj istoriji Mizar je imao pet ukazanja (revalations), sva sa različitim pevačima. Od svog osnivanja do danas, Gorazd Čapovski (gitarista i autor) jedini je stalni član benda.

Tako su redom nastajali albumi: “Mizar” (1988), “Svjat Dreams” (1991),  “Kobna Ubavina” (2004), “Pogled kon cvetnata gradina” (2007) i “Deteto i beloto more” (2010).

Svoje najnovije ukazanje kultni makedonski sastav najavio je pesmom “Galeb” u martu 2020. godine. Ove godine objavljene su “A day is coming/Доаѓа Ден”, “Luzna/Scar” i nanovija “Uninije (2021)” koja je, kao što smo već napomenuli, obrada pesme s prvog albuma “Mizar”.

Čekamo album… Mizar

Posted by Headliner.rs on Wednesday, 5 May 2021


Autor “Uninije” je Gorazd Čapovski, kao producent mu se pridružio Zlatko Simionski, a singl je kao i album sniman u studiju Do Re Mi u Skoplju.

Grupa Mizar ujedno najavljuje i veliki koncert krajem jula u Ohridu, a izdavanje novog albuma vezano uz njihovo novo ukazanje planirano je za jesen ove godine.

Pored Gorazda Čapovskog (gitara) trenutnu postavu benda čine: Zoran Tortevski (vokal), Pece Kitanovski (bas), Zlatko Simionski (bubnjevi).

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime