Home»Muzika»Član 203 o autorskim pravima menja sve… The Jesus and Mary Chain tuže Warner Music Group, hoće svoje pesme nazad. I nisu jedini…

Član 203 o autorskim pravima menja sve… The Jesus and Mary Chain tuže Warner Music Group, hoće svoje pesme nazad. I nisu jedini…

4
Shares
Pinterest Google+
The Jesus and Mary Chain/By Liane Chan from Buena Park, United States -commons.wikimedia.org
The Jesus and Mary Chain/By Liane Chan from Buena Park, United States -commons.wikimedia.org

 The Jesus and Mary Chain tuže Warner Music Group zbog kršenja autorskih prava, a bend traži 2,5 miliona dolara odštete.The Jesus and Mary Chain

Tužbu, podnetu saveznom sudu u Kaliforniji, pokrenuli su vođe benda Džim i Vilijam Rid. Braća i njihov advokat tvrde da Warner odbija da se odrekne vlasništva nad ranim katalogom benda, uključujući i prvi album “Psychocandiy“ iz 1985. godine.

Slučaj braće Rid usredsređen je na član 203 Zakona o autorskim pravima iz 1976. godine, koji autorima dozvoljava da ukinu davanja autorskih prava 35 godina posle njihove objave.

TUŽBA PROTIV BOBA DILANA… UDOVICA NJEGOVOG SARADNIKA TRAŽI 7,5 MILIONA DOLARA ZA AUTORSKA PRAVA

Prema njigovom advokatu, poslali su obaveštenje o otkazu Warner Music Groupu u januaru 2019. godine za “Psychocandy“, zajedno sa albumom “Darklands” iz 1987., kompilacijom “Barbed Wire Kisses“ iz 1988., “Automatic” iz 1989. i “Honey’s Dead” iz 1992. godine, zajedno sa raznim singlovima i EP-ima.

Kako izveštava Pitchfork, advokat Warners Rhino label odgovorio je na zahtev braće Rids u decembru prošle godine.

“WMG je vlasnik autorskih prava širom sveta na svakom od zvučnih zapisa koji obuhvataju navedena dela, a Obaveštenje nije efikasno za ukidanje američkih prava kompanije WMG“, navodi se u pismu.

The Jesus and Mary Chain/Photo: facebook cover
The Jesus and Mary Chain/Photo: facebook cover

Advokat dalje tvrdi da su se braća, zajedno sa bivšim kolegom iz benda Daglasom Hartom, složila da je prethodnik WMG, WEA, bio „tvorac“ gore pomenutih snimaka i prvi vlasnik autorskih prava za ta dela kada su 1985. godine potpisali ugovor sa etiketom. .

“Kao rezultat toga, nikada niste posedovali nikakva autorska prava na snimcima koja biste mogli ukinuti”, napisao je advokat agenciji koja zastupa Ridove.

U izjavi za štampu, advokat benda Evan S. Koen ustvrdio je da WMG ipak krši autorska prava benda prema zakonu Sjedinjenih Država.

KRIZA TRESE, LUPA, UDARA… DEBI HARI I KRIS STAJN PRODALI PRAVA NA SVE PESME GRUPE BLONDIE

Koen takođe trenutno zastupa više umetnika u kolektivnoj tužbi za kršenje autorskih prava podnetoj protiv kompanije Sony i Universal Music Group, 2019. godine, koja se takođe zasniva na članu 203 Zakona o autorskim pravima.

– Naš zakon o autorskim pravima pruža umetnicima koji snimaju pesme i autorima pesama dragocenu, jednom u životu priliku da raskinu stare poslove i vrate svoja kreativna dela posle 35 godina. Ova “druga šansa” je uvek bila deo našeg zakona o autorskim pravima – prokomentarisao je Koen.

– U ovom slučaju protiv WMG, izdavačka kuća odbila je da prizna valjanost bilo kog od Obaveštenja o prestanku koje je dostavio The Jesus and Mary Chain i potpuno je zanemarila vlasnička prava benda.

– Uprkos zakonu koji bendu vraća američka prava, WMG nastavlja da koristi te snimke i time namerno krši autorska prava naših klijenata. Ovo ponašanje mora prestati. Pravna pitanja u ovoj tužbi su od najveće važnosti za muzičku industriju.

HL/Izvor: nme.com

Previous post

I duhovi poručuju - "Sunca, sunca!"

Next post

"Sreća je"... Plesno-muzički jam 18. juna na Zidiću

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *