Home»Film»Završen šesti festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam

Završen šesti festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam

7
Shares
Pinterest Google+

Šesto izdanje festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam, završilo se prošlog petka u Domu kulture Studentski grad, dodelom nagrada i jedinstvenim koncertom posvećenim domaćim i regionalnim muzičarima koji su preminuli u periodu između dva festivala.

Na ovogodišnjem izdanju Dok’n’Ritma, koje je nosilo podnaziv ŠesTO čulo, prikazano je više od 20 filmskih ostvarenja od kojih su dva imala svetsku premijeru, jedno regionalnu, a bilo je i nekoliko filmova koje je publika prvi put imala prilike da pogleda u Srbiji.

Dodela nagrada, Srđan Gojković/ Photo: Promo (Dok’n’Ritam)
Dodela nagrada, Srđan Gojković/ Photo: Promo (Dok’n’Ritam)

Prema oceni stručnog žirija u sastavu Biljana Maksić, Zoran Janković i Srđan Gojković Gile, za najbolji film  Dok’n’Ritma proglašeno je ostvarenje “Muškatele, cveće vojvodine” – režija Čongor Sazo (Srbija/ Mađarska 2020).

Posebno Priznanje žirija dobio je film “Odpotovanje” (Odlaženje), rediteljke Petre Seliškar (Slovenija, 2020), a nagradu publike za najbolji film osvojilo je debitantsko ostvarenje “Za sve ste vi krive” (režija Tamara Tasić, Srbija, 2020).

Lagana sreda/ Photo: Promo (Dok’n’Ritam)
Lagana sreda/ Photo: Promo (Dok’n’Ritam)

Posle proglašenja, koncertnu posvetu Nebeski Potpourri 20/21– The Show Must Go On, sastavljenu od pesama muzičara koji su nas napustili, u sopstbenom aranžmanu izveo je bend Lagana sreda, pobednici 5. Bunt Rok festivala, a pridružili su im se i bubnjari Dragoljuba Đuričića.

Zadnji događaj na programu bila je projekcija revijalnog filma o prerano preminulom lideru sastava INXS, Majklu Hačinsu – “Mistify”.

Selena Simić/ Photo: Promo (Dok’n’Ritam)
Selena Simić/ Photo: Promo (Dok’n’Ritam)

Festival je i ovog puta, u skladu sa propisanim merama, uspešno realizovao dolazak i gostovanje filmskih autora iz regiona.

Programi šestog Dok’n’Ritma, pored takmičarskih i revijalnih filmova, uključili su i posebne celine “Gradovi kao baze rokenrol kulture”, zatim “Severna Makedonija u gostima” gde su prikazani muzički dokumentarci sa ovog područja.

Prilikom programa Posvete preminulim muzičkim velikanima u dvojnoj “kovid godini 20/21”, publika se vrlo rado i sa velikom količinom emocija uključivala u razgovore.

Programi Notabook doneli su nam tri nove muzičke knjige, a prvi put na festivalu bila je otvorena i rokenrol izložba, posvećena grupi Laibach.

Photo: Promo (Dok’n’Ritam)
Photo: Promo (Dok’n’Ritam)

Predstavljena su dva nova srpska dokumentarca u sekciji Work in Progress ( Radni nazivi : El. Org 40 godina – “Evo sada vidiš da može”, i “Uskrs, Grad i Rokenrol – Šabački Uskršnji Rok Maraton”) održana je tribina uz projekciju dokumentarca o 40 godina Novog talasa.

U okviru  muzičkog programa festivala nastupio je i sastav E-Play kome je ovo bio prvi koncert posle “koronavirus pauze”.

Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam

Photo: Promo (Dok’n’Ritam)
Photo: Promo (Dok’n’Ritam)

Festival Dok’n’Ritam jedina je takva manifestacija u Srbiji. Prvi put je održan 2016. godine, a program čini više celina: takmičarski uključuje domaću i međunarodnu selekciju muzičkih dokumentaraca, revijalni deo donosi neki veliki naslov inostranih produkcija, a sastavni deo programa festivala jesu i koncerti, kao i promocije i predstavljanja muzičkih knjiga.

U programu Notabook promovišu se i predstavljaju muzičke knjige, dok se u segmentu Work in Progress Dok’n’Ritam bavi muzičkim dokumentarcima u različitim fazama produkcije. Misija festivala je očuvanje muzičkih dokumenata, širenje svesti o značaju i uticaju muzičke kulture, te afirmacija ovog dokumentarnog podžanra. Poslednjih desetak godina, muzički dokumentarni film ovenčan je sa čak tri Oskara i velikim brojem značajnih svetskih kinematografskih nagrada.

– Na našim prostorima, muzički dokumentarni film je još uvek ‘u povoju’ i D’n’R se trudi da on raste brže i bude prepoznat kao poseban žanr – reči su Sandre Rančić, osnivača i umetničke direktorke festivala.

Suorganizator festivala je Dom kulture Studentski grad, koji je od početka “kuća” festivala. Filmski Centar Srbije darovatelj je finansijskog dela nagrade. U prethodnih nekoliko godina, značaj festivala su prepoznali, i pružili podršku i Ministarstvo Kulture i Informisanja RS, SOKOJ, a njima se pridružila i platforma Srbija Stvara.

Na prethodnim D’n’R izdanjima, prikazano je više od 100 muzičkih dokumentaraca, a više od polovine prikazano je premijerno. Više od 60 umetnika iz 8 država bilo je u gostima, održano je 11 koncerata, zanimljive tribine, promovisano 25 muzičkih knjiga, predstavljeno 12 muzičkih dokumentaraca u nastajanju.

Prijatelji Dok’n’Ritma su brojni: Momčilo Bajagić, Darko Rundek, Neno Belan, Sara Renar, Srđan Gojković Gile, Siniša Škarica, Rambo Amadeus, KKN, Vlatko Stefanovski, Dr. Nele Karajlić, Zabranjeno Pušenje, Boris Leiner, Dušan Kojić Koja, Boris Vlastelica, Bojana Vunturišević…

Festival Dok’n’Ritam jedan je od retkih koji je održan uživo 2020, pod nazivom “Čista Petica”, u terminu 22-25. septembra 2020, u Domu kulture Studentski grad.

E-play/ Photo: Promo (Dok’n’Ritam)
E-play/ Photo: Promo (Dok’n’Ritam)
Previous post

Rambo Amadeus "ukiselio kupus", pa objavio video spot za "Recesivni Gen" uz "malu" pomoć ruskog 3D animatora Sergeja Krivoplajsova

Next post

Nikola Vranjković 19. juna u bašti kluba Fest

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *