Home»Muzika»Vraća se Live Aid? Geldof poslao zahtev britanskoj vladi, koncert koji važi za najbolji u istoriji dobija reprizu?

Vraća se Live Aid? Geldof poslao zahtev britanskoj vladi, koncert koji važi za najbolji u istoriji dobija reprizu?

8
Shares
Pinterest Google+
Live Aid, Queen/ Photo: youtube.com printscreen
Live Aid, Queen/ Photo: youtube.com printscreen

Muzički spektal “Live Aid” koji je na inicijativu Boba Geldofa prvi i jedini put održan 13. jula 1985. mogao bi ponovo da bude aktiviran posle 37 godina, pišu strani mediji, a prenosi Telegraf.

Kako navodi Daily Mail, veb sajt gov.uk pokazuje da je rokerska humanitarna organizacija Band Aid Charitable Trust, koju je Geldof osnovao pre originalnog koncerta, podnela zahtev za zaštitu imena još u novembru prošle godine. Zahtev je odobren prošlog meseca.

U jednom delu britanskog vladinog sajta vidi se da šefovi humanitarnih organizacija imaju za cilj da zaštite prava na striming mogućeg koncerta.

Podsetimo, Bob Geldof je pripremao “Live Aid” sa kolegom Midžom Jurom, a njih dvojica su sa svojim timom okupili najveće muzičke zvezde.

“Live Aid” je u tom vreme bila najveća humanitarna akcija i ujedinila je planetu. Po prvi put do tada prikupljeno je 60 miliona dolara za pomoć gladnima u Africi.

Ideja se rodila zahvaljujući britanskom novinaru Majklu Buerku, koji se tek vratio sa reportažom iz Etiopije, a ono što su on i njegov tim slikom zabeležili bilo je više nego potresno.

Na koncertima su učestvovali najpoznatiji rok i pop muzičari, a svirke sa londonskog Vemblija i stadiona Džon Kenedi u Filadelfiji pratilo je oko milijardu i po gledalaca širom sveta, putem direktnog TV prenosa.

Među izvođačima su bili Duran Duran, Spandau Ballet, Dejvid Bouvi, Madona, Brajan Adams, Mik Džeger i mnogi drugi.

Ali, jedan nastup sa ovog muzičkog spektakla se posebno izdvojio i ušao u legendu – nastup grupe Queen koji se pamti i posle skoro četiri decenije…

Izvor: telegraf.rs

Previous post

Lockdown mu probudio autorsku žicu... Basista Perl Jama spremio novi solo album

Next post

Otvorena izložba "Don’t Worry” Eme Bregović u Bioskopu Balkan

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *